Hei!
Jeg har mottatt henvendelse fra deg der du ber om kopi av dokumenter som omhandler BET – tilbudet i Vestre Viken. Jeg har ikke slike dokumenter som du ønsker innsyn i. Det eneste jeg har skriftlig er kopi av orienteringsbrevet som ble sendt alle kommunene og som omhandler den generelle omstillingsprosessen i klinikk Psykisk helse og rus. Innholdet i denne e-posten er lagt ved i sin helhet nederst.
Jeg har utover dette fått to muntlige orienteringer fra klinikkdirektør Kirsten Hørthe, siste oppdatering var under Teamsmøte med henne og avdelingslederne den 11.09.24. Vi har fått informasjon om at det vil bli en omlegging av BET behandlingen fra døgnbehandling til poliklinisk behandling, både av hensyn til den store pågangen av henvisninger, svært lange ventelister og det faktum at effekten av behandlingen er god også med poliklinisk behandling. Omleggingen vil føre til at flere pasienter får tilgang til denne behandlingsmetoden og ventelistene blir redusert. Fordi alle pasienter har rett til fritt behandlingssted, mottar Vestre Viken i dag henvisninger fra hele landet, og det er kun de som kommer fra andre regioner enn Helse Sør Øst som kan avslås av hensyn til kapasitet. Alle andre blir satt på venteliste om de har en helsetilstand som gir dem rett til behandling på spesialistnivå.
Det ligger ikke i ombudets mandat å ta stilling til organisatoriske endringer i helseforetakene eller utnyttelse av kapasitet og ressurser. Vi er imidlertid opptatt av at helsehjelpen skal være likeverdig over hele landet, uavhengig av hvor pasientene bor. Samtidig må helseforetakene sørge for at pasientrettigheter blir ivaretatt og respektert i alle omstillingsprosesser. Jeg har derfor informert om at pasienter som nå får behandling har rett til å få fullført denne. Dersom det blir gjort endringer for pasienter som er innvilget døgnplass til poliklinisk behandling kan dette bare skje etter en individuell medisinskfaglig vurdering av forsvarligheten ved nytt tilbud, og det må alltid informeres om klageretten slik at de pasientene som mener de nå får et dårligere tilbud enn det de har behov for ut fra sin helsetilstand, får en vurdering av klageinstansen, som er Statsforvalteren. Vi har også bedt klinikken om å informere pasientene som blir berørt at de kan kontakt oss for nærmere veiledning, informasjon og eventuell bistand til klage.
Med hilsen
Anne-Lene E. Arnesen
___
Pasient- og brukerombud i Buskerud
Tlf 40 50 16 00
Orientering om omstillingsprosess i klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken.
Klinikk for Psykisk Helse og Rus i Vestre Viken er i en omstillingsprosess. Omstillingen har tre mål. Det første målet er å skape flere døgnplasser til de sykeste pasientene i det nye sykehuset i Drammen uten å måtte redusere antall døgnplasser på DPS. Det andre målet er å styrke poliklinikkene på alle DPS-er, for å møte den økte pågangen av pasienter og redusere ventetid. Det tredje målet er å skape større fagmiljøer, siden dette gir mindre sårbarhet for fravær og gjør det lettere å rekruttere nødvendig personell.
For å nå disse målene vil det bli nødvendig å slå sammen DPS døgnseksjoner som i dag ligger hver for seg. Forslaget fra ledelsen innebærer at Drammen DPS sin døgnseksjon, som i dag ligger på Konnerud, og Ringerike DPS sin døgnseksjon, som i dag ligger på Røyse, slås sammen med døgnseksjonene i Asker, Bærum og Kongsberg.
Drammen DPS og Ringerike DPS vil bestå. Den største gruppen pasienter, de som trenger poliklinisk behandling på DPS, vil oppleve bedre kapasitet og kortere ventetider. Den sykeste gruppen pasientene, som trenger innleggelse på psykiatrisk sykehus, vil oppleve bedre kapasitet. Pasienter som trenger innleggelse, men ikke på lukket avdeling, vil imidlertid kunne få lengre reisevei enn i dag.
Et opphold på DPS døgnseksjon varer vanligvis i to uker eller mer. Den økte reiseveien til og fra innleggelse vil derfor være en mindre ulempe for de fleste pasienter. For noen vil den kunne bli en større ulempe, kanskje særlig knyttet til at besøk eller permisjon også vil innebære reisevei. Vurderingen er imidlertid at ulempene mer enn oppveies av flere døgnplasser til de sykeste og styrking av poliklinikkene.
Forslaget innebærer også å flytte to av foretakets seksjoner for rusbehandling, samt LAR-behandlingen, inn i lokalene på Konnerud sammen med en tredje russeksjonen som allerede ligger der. Organisering i flere små enheter gjør dem sårbare for sykefravær, og det er vanskelig å få ansatt kvalifiserte fagfolk. Det sistnevnte er et viktig poeng, både hva pasientsikkerhet og sikkerhet forøvrig angår.
Vestre Viken har gjennomført en innspillsrunde med kommunene i opptaksområdet.
Vi er fremdeles i arbeidsfasen før endelig anbefaling foreligger. Parallelt utarbeides det fremdriftsplaner for å ivareta en omstillingsprosess for medarbeidere. Det planlegges en bygningsmessig omrokering hvor flere av klinikkens seksjoner vil bli berørt. Dette er fortsatt på drøftingsnivå og det er derfor ikke satt en endelig dato for iverksettelse av tiltak.
Omstilling i helseforetakene medfører ikke at medarbeidere sies opp. Vi trenger alle medarbeiderne vi har. Vi vil søke å skape en prosess som forhåpentligvis vil gi medarbeidere større valgfrihet for fremtidig arbeidssted.
Det er viktig å understreke at antall døgnplasser/kapasitet for DPS området samlet beholdes. For befolkningen vil kapasiteten være den samme som i dag, i tillegg øker vi kapasiteten i det nye sykehuset.
Med vennlig hilsen
Kirsten Hørthe
Klinikkdirektør | Klinikk psykisk helse og rus | Vestre Viken HF