Emne: Sjanse til slutt på 10 års vanstyret? |
Fra: Walter Keim <walter_keim@yahoo.com> |
Dato: 11.09.2020, 17:18 |
Til: Beate Skretting, Ordfører Grimstad |
CC: "Politisk sekretariat: Aud Helen Moe" <aud.helen.moe@grimstad.kommune.no> |
Til
Ordfører i Grimstad
Kopi: kommunestyret
Ulovlige innkjøp som toppet seg i BDO avsløringene har foregått i 10 år og førte 2019 til mistillitsforslag mot rådmann.
Framfor å rydde opp er kommunedirektørens selv en del av problemet. Konsulentinnkjøp fra Agenda Kaupang førte til mistillits-initiativet (se kontrollutvalg 18.6.20) etter at kontrollutvalget har kommet med usedvanlig krass kritikk av øverste administrative ledelse. Det synes nå at et flertall av komunestyret ønsker å rydde opp.
Professor Petter Gottschalk mener ansettelsen av rådmann var feil, blant annet på bakgrunn av utviklingen i varslingssakene. Det er viktig å rydde opp i feilsansettelser for å gjennoppbygge tillit og styrke borgernes vilje til å betale skatt.
Selv om FrP og KrF stitter imot kan kommunestyret gjernnopprette tillitten med å avslutte 10 års vanstyret.
Riksrevisjonen avdekket 2017 store mangler i statens etterlevelse av offentlighetsloven. I Aftenposten kommenterer Harald Stanghelle 30. mai 2017 Riksrevisjonens rapport: «Byråkrater som serielovbrytere». Sekretariatet til kontrollutvalget i Grimstad kommune respekterer ikke grunnlovsbeskyttet (Grl. § 100) menneskerett (SP artikkel 19) innsyn. Mens serielovbrytere vanligvis havner bak lås og slå har byråkrater som nekter innsyn igenting å frykte bortsett fra en uttalelse fra Sivilombudsmannen, som kan igjen ignoreres ved neste korsvei.
Grimstad kommune falt fra 13. til 269. plass på åpenhetsbarometeret til Norsk Presseforbund. Etterlevelse av offentlighetsloven kunne bidra å gjenvinne offentlighetens og borgernes tillit.
I sak 40/18 Internkontrollen i Grimstad kommune rapporteres "Noe dokumenteres arkiveres ikke i det hele tatt. Dette viser at kommunen har utfordringer knyttet til korrekt saksbehandling og arkivering. Risikobildet er rødt. Det kan synes som dette skyldes en fastgrodd kultur som er vanskelig å snu."
Pressens offentlighetsutvalg fant i undersøkelsen «Slik hindrer departementer innsyn» at det er de betente sakene der innsynet blir forsøkt drenert og sabotert. I Grimstad kommune er lovbrudd når det gjelder innkjøp betent.
BDO rapport til kontrollutvalg 7.12.2016 side 7: «Mange detaljer (...) er usikkert, bl. a. fordi det mangler dokumenter (...) for å etterprøve hva som skjedde. I tillegg til at nær sagt all informasjon knyttet til anskaffelsene mangler, er det usedvanlig mange av de vi har snakket med som ikke kan huske viktige hendelser. Det har f. eks. ikke vært mulig å identifisere hvorfor Farm In Action ble valgt første gangen.» Videre ble det betalt 1,54 millioner for tjenester som aldri ble levert. Betaling fikk leverandøren likevel. Noe som er fastslått av både BDO, kommunen og fylkesmannen.
Typisk er reaksjonen av kvalitetssjef som er ansvarlig for denne kollaps av kvalitet: Han underskrev den første ulovlige avtalen og polemiserer mot politikere som ønsker å oppklare skandalen inkludert et flertall i kommunestyret og klaget som HMS ansvarlig mot en varsler som ble sagt opp. Han klaget også mot en annen varsler. Ivar Lynstad polemiserer ikke som privatperson mot politisk styring men som kvalitetssjef dvs. med rådmannens støtte. Det er ikke formiddelbart til folk som har styrt i næringslivet.
Innkjøpsskadalene som har foregått i 10 år ruller videre:
18.6.2020: Sak 30/20 - Kjøp av konsulent- og rådgivningstjenester Agenda Kaupang: «I behandlingen at disse innkjøpene er det gjort brudd på anskaffelsesforskriftene og kommunens innkjøpsreglement. Det er spesielt alvorlig, sett i lys av den nære historien til Grimstad kommune knyttet til ulovlige innkjøp, at i denne saken har Rådmannen selv vært direkte involvert i brudd på forskrifter og reglement. 2019 var det ikke flertall for mistillit. Flertallsynes å søtte mistillit mot rådmann i 2020. Anskaffelsen var ifølge adv, Grette en ulovlig innkjøp.
27. mai 2019: Kontrakt vokste fra 7 til 40 millioner kroner – Agderposten på basis av håndskrevet notat)
Problemene
at innkjøp blir gjort på ulovlig vis har nå pågått i mer
enn. 10 år (KOFA-saken): Innkjøpssaken i Grimstad kommune
Kontrollmiljø og habilitet
EIRIK STEN SYRDALEN (UiA
2018) (ulovlige innkjøp i størrelsesorden 100 millioner
norske kroner):
Desember 2009: Forvaltningsrevisjonen viser brudd på anskaffelsesreglene. Bruddene klages inn til klagenemda for offentlige anskaffelser – KOFA-saken.
Årsskifte 2009/2010: Kommunen gjennomfører en tyngre opplæringsrunde for ansatte vedrørende det nye innkjøpsreglementet.
Februar 2011: Fylkesmannen foretar innsyn i kommunens tilbud til rusmisbrukere: Ikke tilfredsstillende.
Mai 2012: Første avtale med FiA: Direkteanskaffelse uten konkurranse. 6 Intervju med rådmannen i Grimstad kommune 29. mai 2018 15
Juni 2012: Ny avtale med FiA: Direkteanskaffelse uten konkurranse.
Desember 2013: Ny avtale med FiA: Direkteanskaffelse uten konkurranse.
Juni 2014: Ny avtale med FiA: Direkteanskaffelse uten konkurranse.
Årsskiftet 2014/2015: Kommunalsjef for helse- og omsorgsektoren går over i stilling som kvalitetssjef.
Januar 2015: Ny kommunalsjef oppdager og reagerer på direkteanskaffelser uten konkurranse, og blir forklart at anskaffelsene er gjort på grunnlag av hasteavgjørelser. Kommunalsjefen startet utarbeidelse av rammeavtaler.
Mars 2015: Ny avtale med FiA. Direkteanskaffelse uten konkurranse.
Juli 2015: Ny avtale med FiA. Direkteanskaffelse uten konkurranse.
September 2015: Seniorrådgiver sender epost til rådmann om forholdene.
Oktober 2015: Kommunalsjef formidler saken til kontrollutvalget, men uten skriftlig dokumentasjon og med inntrykk av at kommunen har kontroll på saken. Daværende rådmann starter videre undersøkelser av saken.
Oktober 2015: Avtale fra juli 2015 fornyes.
Mars/April 2016: Spesialrådgiver varsler om forholdet
August 2016: Ny avtale med FiA.
April 2017: PwCs leverandørkontroll ferdigstilles.
Februar 2018: Hjorts epostanalyse ferdigstilles.
Kilde: Innkjøpssaken i Grimstad kommune. Kontrollmiljø og habilitet, Universitetet i Agder, 2018.
Det eneste som synes å skje er at varslere blir sagt opp eller fruset ut. "I stedet for å ettergå de mulige ulovlighetene, ble det kort tid etter, på bakgrunn av to arbeidsmiljøklager, igangsatt faktaundersøkelse og personalsak mot økonomisjefen. Moen ble deretter sagt opp i begynnelsen av juni. På sensommeren tok han ut søksmål." Faktaundersøkelsene kostet nær 1 million kroner, men kommunen utbetalte nær 1,7 millioner i et rettsforlik til varsleren.
Det er viktig med åpenhet for å vinne tilbake tillit og skattebetalernes vilje å betale skatt.
Mvh
-- -- Walter Keim Netizen: http://walter.keim.googlepages.com Case Keim Against Germany: No Right to Information Law in Bavaria: https://t.co/krZaa1Jyok http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html
Resultat: 13.9.20: Sparker sin egen kommunedirektør etter flere innkjøpssaker. Flertallsvedtak: Vil at kommunedirektøren fratrer https://www.gat.no/nyheter/flertallsvedtak-vil-at-kommunedirektoren-fratrer/