Til saken (og begjæring om innsyn)

-----Opprinnelig melding-----
Fra: Vårin Hellevik Sendt: onsdag 6. mars 2019 10:16
Til: 'Ingrid Melle' <ingrid.melle@medisin.uio.no>; 'jan.olav.johannessen@sus.no' <jan.olav.johannessen@sus.no>; 'erik.johnsen@helse-bergen.no' <erik.johnsen@helse-bergen.no>
Kopi: Torhild Torjussen Hovdal <Torhild.Torjussen.Hovdal@helsedir.no>; Karin Irene Gravbrøt <Karin.Irene.Gravbrot@helsedir.no>; Hanne Skui <Hanne.Skui@helsedir.no>; Torunn Janbu <Torunn.Janbu@helsedir.no>; Anne Louise Valle <Anne.Louise.Valle@helsedir.no>
Emne: VS: kunnskap om sannsynlighet for virkning -antipsykotika

Hei igjen,
Takk for et godt møte i dag.

Da anmoder vi med dette om at Ingrid, Jan Olav ,- og svært gjerne Erik- jobber videre med vedlagte notat.

Vi kunne ønske oss:
-en utdyping av resultatene fra de nye studiene fra 2017 og 2019, spesielt om hva som ligger i bedring (er det snakk om å dempe uro/ agitasjon, eller kun snakk om å dempe psykotiske symptomer). Hva er tidsperspektivet? (etter hvor mange uker ble bedring målt)?

-Momenter som kom opp, som vi gjerne vil ha skriftliggjort: at det det har vært lite forskning på akutt behandling av førstegangspsykose, rett og slett fordi effekten har vært veldokumentert.
(at man derfor har konsentrert forskning om de 20 % non respondere)

-Bedre effekt jo tidligere førstegangs psykose behandles.

-Kan dere kommentere forskningen som er referert til i Paulsrud rapporten kap 9.2.1, Er denne oppsummeringen av forskning dekkende? Har en slagside? Er den utdatert?
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2011-9/id647625/sec1

Som sagt vil vi svært gjerne svare ut fylkesmannen senest fredag 15. mars. Det vil derfor være fint om vi kan få notatet senest torsdag 14. mars, men gjerne før.

Takk for at dere har respondert så raskt og bidrar - dette er en viktig avklaring for landets faglige ansvarlige og fylkesmenn.

Som avtalt sender jeg også disse to linkene:
https://helsedirektoratet.no/Documents/Lovfortolkninger/Psykisk%20helsevernloven/Svar%20p%c3%a5%20sp%c3%b8rsm%c3%a5l%20om%20behandling%20uten%20eget%20samtykke%2c%20benzodiazepiner%20og%20tabletter%20f%c3%b8r%20injeksjon.pdf

https://www.sivilombudet.no/kalender/frokostseminar-lansering-av-sivilombudsmannens-arsmeldinger-2018/


Vennlig hilsen

Vårin Hellevik
seniorrådgiver- advokat
Avdeling helserett og bioteknologi
Tlf. 92 84 85 07

Helsedirektoratet
Pb. 220 Skøyen, 0213 Oslo, Vitaminveien 4 www.helsedirektoratet.no



-----Opprinnelig melding-----
Fra: Ingrid Melle <ingrid.melle@medisin.uio.no>
Sendt: onsdag 6. mars 2019 08:20
Til: Vårin Hellevik <Varin.Hellevik@helsedir.no>
Kopi: Hanne Skui <Hanne.Skui@helsedir.no>; Karin Irene Gravbrøt <Karin.Irene.Gravbrot@helsedir.no>; Torhild Torjussen Hovdal <Torhild.Torjussen.Hovdal@helsedir.no>; Jan Olav Johannessen <jan.olav.johannessen@sus.no>
Emne: Re: kunnskap om sannsynlighet for virkning -antipsykotika

Hei, jeg kan nås på xxx evt ingrid.melle (Skype). Gi meg et tips om kontaktform. Jeg legger ved et lite notat om studier.

Mvh Ingrid