«Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately» 30. januar 2017 UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on CRPD and the UN Special Rapporteur on the Right to Health

New WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care, Verdens helseorganisasjon WHO 10. juni 2021

Walter Keim, tlf.
Almbergskleiva 64
6657 Rindal, 28.7.2019

Åpent brev til Psykologtidskriftet

Hjelper psykologer å reduserer tvang for å unngå menneskerettsbrudd?

Det refereres til:

Temanummer: psykologer og bruk av tvang: Har psykologer kunnet bidra til reduksjon av tvang i de siste 2 årtier?

Bidragene er bl. a.:

Psykolog Joar Tranøy grunnholdning er: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

Oppsummert tåler bidragsytere «så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.» og la pasientene stå alene. Burde psykologene bli mer modig å forsvare menneskerettigheter som konkretiseres med lovpålagt tvangsreduksjon på tross av kritikk fra lederen av Npf?

Her skal tvangen og effekten av antipsykotika kvantifiseres og lovkrav anføreres. I et nasjonal og internasjonalt perspektiv vises til menneskerettighetene, som knapt nevnes.

96% av pasientene under tvang medisineres (Bjerkan og Bjørngaard 2011). Ifølge Leucht et al. 2017 er 77% av pasientene behandlingsresistente non-responders, dvs. 70% blir medisinert uten nytte av medisinen. Det er både ufornuftig og faglig uforsvarlig, da bivirkningene dermed ignoreres og mange blir kronisk syke.

Alternative til nytteløs overmedisinering finnes. Ifølge retningslinjene for psykosebehandling kapitel 8.5.1 har kognitiv terapi samme evidensstyrke som antipsykotika og skal tilbys alle. Mange pasienter forteller ikke å få dette tilbudet, som er en krenkelse av retningslinjene. Sivilombudsmannen fant at mange avdelinger mangler kompetanse, som er enda et brudd av retningslinjene. At antipsykotika er nødvendig for at kognitiv terapi virker finnes det ingen forskningsmessig støtte for. Effektstørrelsene av medisinfri behandling er større enn den usikre symptomreduksjon av antipsykotika. Det må behandles 11 for å oppnå akutt god symptomdemping med antipsykotika for en (Leucht et al. 2017), men det er 1,5 med dialog terapi og 1,8 med basal eksponeringsterapi dvs. færre enn 2 for å oppnå bedre fungering (GAF).

Menneskerettighetene blir nesten ikke nevnt og menneskerettsbrudd underslått bl. a.:

Mangler psykologer kunnskap eller mot til å ta opp menneskerettsbrudd? Legges det for lite vekt på at tvangsreduksjon ville gavne pasientenes helse og recovery?

Rindal, 28.7.2022

Walter Keim