Bruker- og interesseorganisasjon for menneskerettigheter,

selvbestemmelse og verdighet innen psykisk helse

Stiftelsesår: 1968 / Org.nr.: 980 334 597 / Bankkontonr.: 6242.05.31325

Adresse: Møllergata 12, 0179 Oslo

post@wso.nowww.wso.no tlf 22 41 35 90





ÅRSRAPPORT 2015

WSOs historie er stolt og broket, skapt av et variert persongalleri fra starten i 1968 til i dag, i snart 50 år. Noen få har vært med mesteparten av denne lange tiden, men alle i vår «tradisjonelt lite maktsterke gruppe», sitert fra prinsipprogrammet, har sine gode grunner for å være medlemmer i WSO.

Å ha overlevd og gjennomskuet hva psykiatrisk tvangsbehandling gjør med mennesker, å ha kjent på kroppen at det samfunnet kaller helsehjelp også systematisk kan påføre skade og tilintetgjøre tillit, fellesskapsfølelse og medmenneskelighet, det er skjellsettende erfaringer som forandrer menneskers holdning til samfunnet, til myndighetene og til seg selv.

Disse erfaringene og ønsket om «hjelp uten tvang, omsorg uten krenkelser», ledet WSO tidlig inn på menneskerettighetstenkning og aktivisme. Vi i WSO har erfart at samme menneskerettigheter må gjelde for alle, uten unntak, for å komme til livs inngrodd vanetenkning, fordommer og diskriminering av oss og andre utsatte minoriteter.

Vi har erfart at når mennesker blir satt i en tilstand av maktløshet, åpner det for onde gjerninger mot oss og vår neste, selv om hensikten sies å være god. De verste gjerninger er skjedd under dekke av gode hensikter. Derfor er vårt motto felles med tilsvarende organisasjoner internasjonalt: «Ingenting om oss uten oss!»

Sentralstyret

Sentralstyret har avholdt 10 styremøter i løpet av året 2015, alle i WSOs lokaler i Oslo,

plan og strategimøte 29. august med menneskerettsutvalget og valgkomiteen, i lokalene til Frivillighet Norge i Oslo,

ekstraordinært landsmøte i 14. november i lokalene til LO Stat i Oslo.

De to siste møtene ble foreslått og vedtatt på landsmøtet 25. mai, etter at møtet var nær ved å bryte sammen på grunn av udisiplinert opptreden av særlig et medlem, langvarig forstyrrelse og uro, som hindret drøfting av viktige veivalg.

Sentralstyret har i perioden 25. mai – 14. november hatt følgende sammensetning:

Berit Bryn Jensen, Aust-Agder, leder, styremedlemmer: Tormod Bakke, Oslo, kasserer, Finn Halvorsen, Oslo, sekretær, Morten Taranger, Stavanger, Maria Totlandsdal, Oslo, Mari-Ann Nordlien, Nittedal.

Varamedlemmer: Tormod Hvidsten Gjedrem, Rogaland, Oddvar Mykland, Aust-Agder, Per-Otto Waglen, Oslo, Joar Tranøy, Telemark.

Plan- og strategimøtet

Sentralstyret forberedte møtet og foreslo følgende overordnede tema:

WSOs prinsipp-program og vedtekter gjelder for alle ledd i organisasjonen, medlemmer og tillitsvalgte.

Arbeidet for menneskerettighetene, for full gjennomføring av CRPD, er WSOs overordnede formål.

Kampen mot omfattende, innarbeidet diskriminering, for like rettigheter for alle, har sterke motstandere med enorme ressurser.

Behovet for lojalitet i forhold til WSOs primære formål og til hverandre, er derfor grunnleggende.

Stortingsvalg i 2017, WSO 50 år i 2018. Hvis vi skal feire 50-års jubileum med i hvert fall en delseier, f.eks. slutt på tvangsmedisinering, stiller det store krav til arbeidet i WSO.

Hvor er WSO i dag? Hvor skal WSO være i 2017 og 2018? Hva kreves? Hvordan går vi fremover?

Sentralstyret må med beklagelse konstatere at plan- og strategimøtet ikke var vellykket. Styreleder hadde forfall. Den tidligere ledelsen og MR-utvalget tok stor plass, for lengst avsluttede saker ble tatt frem og luftet, den reelle uenigheten om veivalg og prioritering kom tydeligst frem i etterdønningene av møtet, senere også på det ekstraordinære landsmøtet.

Ekstraordinært landsmøte 14. november

38 personer, 35 med stemmerett var tilstede på det ekstraordinære landsmøtet. Øystein Solaas Moen ble enstemmig valgt som dirigent, og mestret den vanskelige oppgaven med humor, myndighet og ubestridelig kompetanse.

Valgkomiteens flertall, Grete Johnsen og Terje Essaiasen, fremmet ingen forslag, men oppfordret landsmøtets deltakere å stemme blankt. Forslaget fra valgkomiteens mindretall, Håkon Sandøy, ble vedtatt.

Valget ga følgende sentralstyre:

Styreleder Berit Bryn Jensen 17 stemmer, 11 blanke, 4 stemmer for Britt Marryan Carlsson.

Dirigentens forslag om håndsopprekning ble enstemmig vedtatt.

Nestleder: Oddvar Mykland, styremedlem Mari-Ann Nordlien valgt med 25 stemmer, 7 stemmer avgitt mot. Øvrige styremedlemmer enstemmig valgt: Per-Otto Waglen, Oslo, Espen Pedersen, Oslo, Thor Syvert Frøitland, Rogaland, Stine Laila Torland, Oslo, kasserer.

Varamedlemmer valgt ved akklamasjon: Marit Irene Pettersen, Tromsø, Joar Tranøy, Akershus, Inger Johanne Falk Vanvik, Rogaland, Walter Keim, Møre og Romsdal, Selin Kibar, Oslo, Maria Totlandsdal, Oslo.

Valgkomite med supplement: Håkon Sandøy, Lillian Nore, Bjørn-Ingar Pedersen, mot 4 stemmer.

Også dette møtet førte til arbeidskrevende etterdønninger. Protokollunderskriver Grete Johnsen fremla en protokoll som avvek fra referentenes, den som er blitt godkjent og undertegnet av Håvard Enberg. Grete Johnsen ville ha med Mette Ellingsdalens merknad til innkallingen, som ikke hadde opplyst om at menneskerettsutvalget hadde trukket seg kort tid i forveien. Mettes merknad ble sendt en av referentene flere dager etter landsmøtet. Grete Johnsen kunne ikke huske at Mette Ellingsdalen fremmet forslag om å velge et interimstyre. Men to referenter skrev ned forslaget i protokollen som er godkjent av Håvard Enberg, og tatt til etterretning av sentralstyret.

Nytt varamedlem til sentralstyret Walter Keim har krevd at referentenes råkladder blir gjort tilgjengelig, med nøye førte notater over likt og ulikt som ble sagt i landsmøtet. Sentralstyret fastholder at den godkjente protokollen gjelder.

Bredt menneskerettsarbeid

Fra abstrakte idealer til praktiske realiteter

2015 har vært et begivenhetsrikt år. Medlemmene av WSOs nyetablerte menneskerettsutvalg (opprettet i 2014) nedla uventet sine verv like før det ekstraordinære landsmøtet i november. Men menneskerettskampen pågår og videreføres i arbeidet for full gjennomføring av CRPD, FNs konvensjon for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne - uten reservasjoner - for ratifisering av den valgfrie tilleggsprotokollen om individers og gruppers klageadgang til FNs overvåkningskomite for CRPD, og for inkorporering av CRPD i Menneskerettsloven.

WSO har arbeidet i nasjonale og internasjonale fora for å synliggjøre at det foregår systematisk diskriminering mot personer med nedsatt psykososial funksjonsevne, for utvikling av strategier og lovendringer som bekjemper fordommer og diskriminering. WSO har en tydelig stemme i det voksende koret av frivillige og offentlige organisasjoner som arbeider for å styrke menneskerettighetenes stilling i Norge.

I januar 2015 deltok WSO ved Berit Bryn Jensen og Hege Orefellen på et møte med Europarådets menneskerettskommissær som var på Norgesbesøk. Nils Muiznieks var godt informert om tvang og menneskerettskrenkelser i psykisk helsevern. Vi har grunn til å være tilfreds med møtet og Muiznieks påfølgende kritikk av Norges restriktive tolkning av CRPD, som er reelle reservasjoner, og hans klare anbefaling til norske myndigheter om å trekke reservasjonene som underminerer hele konvensjonen og dens hensikt.

Dette ble fulgt opp i WSOs høringssvar av 16. april, ført i pennen av Hege Orefellen, til Norges første rapport til FN-komiteen som overvåker konvensjonen (CRPD-komiteen), som uttrykker vår skuffelse over vedvarende diskriminering basert på psykososiale funksjonsnedsettelser og skuffelse over at staten utviser manglende forståelse for det paradigmeskiftet CRPD representerer.

WSO deltok aktivt i arbeidet med Likestillings- og diskrimineringsombudets første rapport til CRPD-komiteen. Den slår i klartekst fast at paradigmeskiftet fra medisinsk til psykososial forståelse bare har skjedd på papiret:

«Myndighetene tror fortsatt at det er funksjonsevnen, ikke diskrimineringen, som gjør folk funksjonshemmet. De ser ikke at feilen sitter i samfunnet, i våre fordommer og barrierer, i oss … Skal Norge leve opp til konvensjonen, må myndighetene endre politikken sin, fra å se på feil ved folk – til feil med systemet.»

WSO er en av de mange organisasjonene bak FFOs «Alternativ rapport til FN-komiteen», med anbefalinger fra sivilt samfunn til myndighetene om gjennomføring av rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. http://www.ffo.no/globalassets/altrapptilfn :

Tre paraplyorganisasjoner; Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) med 80 medlemsorganisasjoner, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) med tre medlemsorganisasjoner og Unge funksjonshemmede med 34 medlemsorganisasjoner. I tillegg har ti andre organisasjoner tilsluttet seg. De fleste av organisasjonene bak rapporten jobber både på nasjonalt og lokalt nivå. Flere av dem jobber også internasjonalt. En utfyllende liste over organisasjonene som har tilsluttet seg ligger bakerst i rapporten, samt en oversikt over hvilke personer og organisasjoner som har deltatt i det overordnede samarbeidsforumet. FFO har hatt den koordinerende rollen i arbeidet med rapporten. FFO har arrangert seminarer og annet informasjonsarbeid knyttet til konvensjonen og har blant annet utviklet heftet «Bli kjent med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne».

Også FFO-rapporten konstaterer at «CRPD er ikke gjennomført i norsk rett. Tolkningserklæringene (reelle reservasjoner) begrenser konvensjonens rettsvern. Tilleggsprotokollen (klagerett for enkeltpersoner og grupper) er ikke signert eller ratifisert.» «Paradigmeskiftet … er ikke gjennomført. Vergemålsloven hjemler fratakelse av rettslig handleevne på grunn av diagnose. Samtykkekompetanse (artikkel 12) underkjennes på grunn av diagnose.»

WSO er tildelt plass i rådgivende utvalg for Sivilombudsmannens forebyggingsenhet, som besøkte Sørlandet sykehus i Kristiansand, og pekte på flere problematiske sider ved tvangsbruk. Berit Bryn Jensen er medlem etter at MR-utvalgets medlemmer trakk seg.

Tre av WSOs styremedlemmer var tilstede ved lanseringen av Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter i april 2016: Oddvar Mykland, Maria Totlandsdal, Berit Bryn Jensen.

Sentralstyret ser det som viktig at menneskerettsarbeid også skjer lokalt, medlemmer imellom og i forhold til medlemmer og andre som kontakter WSO for veiledning, støtte og hjelp til å mestre utfordringer og oppnå lovfestede rettigheter. Dette er også en måte å rekruttere nye medlemmer. Trygge levekår, økonomi og boliger hører til de grunnleggende menneskerettighetene.

Sentralstyret mener at menneskerettsaktivisme må omgjøre abstrakte idealer til praktiske realiteter på individnivå, og oppmuntre til politisk handling på systemnivå.

WSO har vært behjelpelig med å fremme flere klager til Helsetilsynet og Fylkesmannen om manglende bolig og støttetjenester for enkelte medlemmer.

Det er store udekkede behov for slik og annen praktisk assistanse, blant annet for personer som går til sak mot staten for feil behandling og overgrep i psykiatrien. Flere saker ble reist i 2015. Tre gikk den lange veien til Høyesterett. Alle ble avvist av Høyesteretts ankeutvalg uten drøfting av påklagde menneskerettskrenkelser, uten drøfting av vitneprov fra den uavhengige, danske eksperten professor Peter Gøtzsche, om alvorlige skadevirkninger og tidlig død av langvarig medikamentell behandling.

WSO deltok derfor kvinnesterkt med Marit Irene Pettersen, Lillian Nore og Berit Bryn Jensen på et menneskerettsseminar arrangert av Advokatforeningen, for å høre hva noen av landets fremste jurister tenker om menneskerettssituasjonen i Norge. Høyesterettsdommer dr. juris Arnfinn Bårdsens foredrag «Høyesteretts praksis på psykiatrifeltet» www.domstol.no) viser til en kjennelse fra 1984 der høyesterettsdommer Helge Røstad slo fast som et reelt hensyn at «norsk lov så vidt mulig må forutsettes å være i samsvar med traktater Norge er bundet av», noe som kan være en åpning for saker om krenkelser i henhold til CRPD.

Psykiatri- og rettsvernutvalget i ICJ-Norge har opprettet en Pro Bono-gruppe for menneskerettssaker knyttet til bruk av tvang i psykisk helsevern. Utvalget ledes av Hege Orefellen, som var med i WSOs menneskerettsutvalg.

Representasjon, deltakelse, egne arrangementer

WSO deltok med stand og materiell til utdeling på ISPS-seminar på Hamar 22. januar, ved Madelene Gulbrandsen og Berit Bryn Jensen.

WSO sendte høringsnotat til Stortingets Helse- og omsorgskomite om negative følger og alternativer til psykiatrisk tvang og tvangsbehandling.

WSO ved Berit Bryn Jensen holdt i februar innlegg på HiBVs seminar om brukermedvirkning i forskning, deltok på innspillsmøte angående CRPD i FFO og på innspillmøtet til Erfaringskompetanses Toppledermøte.

.

WSO ved Oddvar Mykland deltok 28. april på FFOs erfaringssamling angående nye regler for uføretrygd fra 1. januar2015.

Berit Bryn Jensen har representert WSO i Helsedirektoratets BrukerRop, og deltok i uke 21 på Kunnskapssenterets ukeseminar på Holmsbu om kvalitetsvurdering av faglige artikler og bruk av aktuelle nettsteder, betalt av Helsedirektoratet.

I uke 22 var Berit Bryn Jensen i Stavanger for å følge Gulating lagmannsretts behandling av en sak mot staten angående skadevoldende og potensielt dødelige tvangsmedisinering. Vårt medlem tapte. Retten vurderte ikke det han sa, og visste ikke hvem professor dr med Peter Gøtzsche er, som hadde sendt inn en ekspertuttalelse til støtte for saksøker. Den ble heller ikke drøftet i dommen. Saken gikk til Høyesterett, men ble avvist av ankeutvalget, i likhet med tilsvarende saker fra flere andre medlemmer av WSO.

WSO ved Bob Foss, Oddvar Mykland og Berit deltok på seminar i København med Robert Whitaker, Peter Gøtzsche og britiske og amerikanske kvinner som hadde mistet sine kjære av skadevirkningene av såkalte antidepressiva og andre psykiatrimedikamenter. Anledningen var lanseringen av Gøtzsches bok Dødelig psykiatri og organisert fornektelse.

WSO ved Mette Ellingsdalen hadde 22. september innlegg på Erfaringskompetanses toppmøte. Hun deltok også på Rettspolitisk forenings seminar på Bardøla 25.-26. september om tvang i barnevern og psykiatri, der Liv Skree og Kristina Stenlund Larsen, også fra WSO, holdt innlegg.

19. oktober var det boklansering på Litteraturhuset i Oslo av Peter Gøtzsches bok Dødelig psykiatri og organisert fornektelse i norsk utgave. WSO ved Berit Bryn Jensen deltok i paneldebatten. Lokalet var fullt til randen. Mange kom ikke inn.

WSO hadde stand med utdeling og salg av materiell på Schizofreni-dagene i Stavanger i november, ved Morten Taranger og Tormod Gjedrem.

I uke 47 var Berit Bryn Jensen vitne for et medlem av WSO i en Tingrettssak angående usaklig oppsigelse. Vårt medlem vant saken, men kan være varig skadet av hensynsløs trakassering på arbeidsplassen.

10. desember arrangerte Oslo og Akershus åpent temamøte på Eldorado om samfunnsmessige konsekvenser av at så mange får utskrevet psykiatriske medikamenter mot livets utfordringer. Berit Bryn Jensen var innleder.

I løpet av året har det vært flere onsdagstreff, med suppe og samtale i WSOs lokaler, i regi av Mari-Ann Nordlien og fylkeslaget Oslo og Akershus,

Flere medlemmer av WSO bedriver utstrakt likemannsarbeid overfor nye og mindre nye medlemmer, men lite blir dokumentert, med unntak av Oddvar Mykland og Elin Sverdrup-Thygeson.

Mette Ellingsdalen og Liv Skree har deltatt i Kommunenes Sentralforbunds serie Læringsnettverk, psykisk helse og rus voksne.

Liv Skree var på Sola-seminaret som innleder.

Mette Ellingsdalen, Liv Skree og Bob Foss, Morten Taranger og Tormod Gjedrem var på psykfilmfestivalen Driving Us Crazy i Gøteborg, der også Bob Foss’ film om Ronald D Laing ble vist.

Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud fortsetter. WSO er representert ved Lillian Nore og Berit Bryn Jensen.

Finn Halvorsen har representert WSO i styret for Erfaringskompetanse.

Organisasjonskultur og organisasjonsutvikling

Det er ikke overraskende at små, frivillige organisasjoner gjennom årene kan utvikle noen særtrekk som ikke nødvendigvis er i tråd med prinsipper for godt og demokratisk styresett. Dette kan være lettere å få øye på av nye medlemmer, med andre erfaringer fra organisasjons- og arbeidsliv.

En god organisasjonskultur letter arbeidet og vil kunne fremme formålet med organisasjonen. Sentralstyret har ved flere anledninger drøftet behovet for at medlemmer og tillitsvalgte i WSO opparbeider mer organisasjonskunnskap og utvikler en mer demokratisk og inkluderende kultur.

Flere medlemmer har derfor deltatt i seminarer og debatt om godt styresett i organisasjoner, også frivillige, som jo plikter å sørge for demokratisk drift.

Sentralstyret mener WSO har et visst forbedringspotensiale. Det har vært mange unødige konflikter, som trolig kan bli få, når/hvis både medlemmer og tillitsvalgte kjenner og praktiserer vanlige organisasjonsmessige spilleregler, hvorav habilitetsregler er av de viktigste. Det er ikke OK å komme ny i en organisasjon og gradvis oppdage skjulte forhold og bindinger som påvirker forslag, avgjørelser og valg på udemokratisk vis.

Det er helt nødvendig at WSO opparbeider en administrasjon med tilstrekkelig personalressurser, slik at folk ikke sliter seg ut, at engasjementet ikke tørker inn, at både ansatte og tillitsvalgte ror samme båt og blir og føler seg hjulpet og ivaretatt. Det handler om respekt, inkludering og menneskeverd.

Personalpolitikken er under utvikling. Ansettelsesprosesser er nå mindre amatørmessige. Sentralstyret har brukt mye tid og omtanke våren 2016 på å finne og ansette en velegnet medarbeider som heter Mashfiqul Islam. Han er allerede i gang med å lette arbeidet på kontoret med gode initiativ og stor vennlighet.

Organisasjonskultur handler også om hvordan man snakker til og om hverandre. Det er fullt mulig å være uenig og høflig på samme tid. Hvis man ikke følger slike vanlige kjøreregler, blir miljøet fort utrivelig, noe som hemmer arbeidet og svekker rekrutteringen av nye medlemmer.

Ingen i WSO skal ha fripass til å opptre uten hemninger eller grenser selv om de har møtt uønskede vansker og lidelse i livet. Det er sentralstyrets ansvar, men også alle medlemmers ansvar, at vi sammen bidrar til et godt miljø i WSO

WSO trenger organisasjonsmessig fornyelse og en viss profesjonalisering av arbeidet. For å få det til, bør mange nok være villige til å ta kurs i regi av Frivillighet Norge, FFO, VOFO og/eller Funkis.

WSO-posten og Søkelyset er kommet ut, men med for få utgaver. Det må forbedres.

De tradisjonsrike Amaliedagene, arrangert hvert år av fylkeslaget Oslo og Akershus i samarbeid med Aurora og Hvite Ørn, var vellykket, også i 2015.















9