Leserbrev, debatt, kronikk: Når skal den velmenende formynderstat slutte å legitimere tortur i psykiatrien?

Urgent Appeal to Norway to discontinue immediately forced treatment and hospitalization by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on the Rights of Persons with Disabilities and the UN Special Rapporteur on the Right to Health datet 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017)
Fylkesmannen har lagt til grunn en uriktig forståelse av kravet til stor sannsynlighet og dermed en uriktig rettsanvendelse, er vedtakene om tvangsmedisinering ulovlige. Sivilombudsmann 2017/3156


Walter Keim
Almbergskleiva 64
6657 Rindal, 8.3.2019


Helsedirektoratet oppfordres å slutte å legitimere langtidsmedisinering uten evidens og leve opp til strenge faglige kriterier angående tvangsmedisinering

Ombudsmanen uttaler «Ettersom Fylkesmannen har lagt til grunn en uriktig forståelse av kravet til stor sannsynlighet og dermed en uriktig rettsanvendelse, er vedtakene om tvangsmedisinering ulovlige», på basis av Fylkeslegens opplysninger om effekt. Fylkesmannen i Rogaland har 4.1.19 stilt 2 spørsmål. Helsedirektoratet er i svaret 17.1.19 enig i kravet til stor sannsynlighet men skriver «effektene av antipsykotika ved akutt psykose fortsatt anses som overbevisende/positive» og henviser også til psykoseretningslinjene. På basis av Ot. prp. nr. 11 (1998-99) oppfordres helsedirektoratet å trekke brevet 17.1.19 for å bl. a. leve opp til de strenge faglige kravene for å «sikre mot overtredelse av EMK artikkel 3» (forbud mot tortur). FHIs direktør henviser til at kunnskapsgrunnlaget for effekten av antipsykotika er svak fra et strengt vitenskapelig synsvinkel. Helsedirektoratet propagerer psykiaterens myter som mangler en sikker kunnskaps- og evidensbase.

Bivirkningene er på gruppenivå større enn symptomlette for et mindretall. Sivilombudsmannen prøver å hjelpe Fylkesmannen på den riktige siden av loven etter årtier med ulovlig tvangsmedisinering som ikke er i tråd med i Psykisk helsevernloven.

Sivilombudsmannen bidrag

Det refereres til Sivilombudsmannens (SOM) uttalelse 21.1.2019 (2017/3156) "Fylkesmannens vedtak om tvangsmedisinering – krav om «stor sannsynlighet» for vesentlig positiv effekt og enkelte andre vilkår ":

"Ettersom Fylkesmannen har lagt til grunn en uriktig forståelse av kravet til stor sannsynlighet og dermed en uriktig rettsanvendelse, er vedtakene om tvangsmedisinering ulovlige.
Hvis det stemmer som Fylkesmannen skriver, at «dersom Fylkesmannen skal legge til grunn at ‘stor sannsynlighet’ innebærer et sannsynlighetskrav på 50 % eller høyere, vil dette kunne innebære betydelige endringer i behandlingspraksis» kan ikke ombudsmannen se annet enn at dagens behandlingspraksis er ulovlig. Dersom dette stemmer, gir en slik ulovlig praksis grunn til alvorlig bekymring.
Ombudsmannen ber dessuten Fylkesmannen vurdere hvordan det kan bøtes på den urett som er begått overfor klageren."

Fylkesmannen i Rogaland hevende seg til Helsedirektoratet angående Lovfortolking Psykisk helsevernloven § 4-4 fjerde ledd – Tvangsmedisinering med 2 spørsmål som Helsedirektoratet besvarer slik:

"Helsedirektoratet har samme forståelse av begrepet "stor sannsynlighet" i phvl. § 4-4 fjerde ledd
som Sivilombudsmannen...Helsedirektoratet arbeider for øyeblikket med en ny kunnskapsoppsummering om effekten av antipsykotika. Som det også bemerkes i Ombudsmannens brev, har en de senere årene blitt mer usikre på langtidseffektene av antipsykotika (vedlikeholdsbehandling), mens effektene av antipsykotika ved akutt psykose fortsatt anses som overbevisende/positive..."

Undergruppen av pasienter med stor sannsynlighet for effekt kan ikke identifiseres

Leucht et al. 2017 har funnet (“Sixty Years of Placebo-Controlled Antipsychotic Drug Trials in Acute Schizophrenia”) «god respons» for akutt psykose 23% minus 14% placebo dvs. 9%, dvs. 50% eller mer reduksjon av symptomene. Alle av de 9% av pasientene som får god respons oppfyller kravet til «stor sannsynlighet». Studien gjelder akutt psykose men også førstegangspsykoser viser at et mindretall av pasienter oppnår symptomlette. Nyeste forskning fra januar 2019 (Martinuzzi et al.) fastslår at denne gruppen ikke kan identifiseres. Når hjelp for 9% av pasientene betegnes som effektiv så viser Leucht et al. 2017 at placebo er ca. 50% mer effektiv. Nå psykiaterne i 70 år har betegnet antipsykotika «en revolusjon i behandlingen» så er placebo effekten en enda større revolusjon. Helsedirektoratet er på villspor å anse «effektene av antipsykotika ved akutt psykose fortsatt (...) som overbevisende/positive» i kontekst av en diskusjon om «stor sannsynlighet» som krav for tvangsmedisinering. Her tar psykiatriens myter overhånd framfor sikre kunnskapsbaserte vurderinger, se Folkehelseinstituttets oppklaringer.