FN Special Rapporteur on Torture bannlyste tvangsbehandling 4 mars 2013

Åpent brev til
Disiplinærnemnden for advokater

Hjelpeintervensjon for advokaten som er innklaget av Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus pga. tvangsmedisinering

Hjelpeintervensjon fordi Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus hadde sendt en bekymringsmelding om en advokats atferd til Tilsynsrådet. Advokaten representerer pasienter i klager på tvangsmedisineringsvedtak.

Det refereres artikkelen: "Advokat rystet etter bekymringsmelding: – Det oppleves temmelig drøyt". Det er helt utrolig at en advokat får kritikk for å være for engasjert for sine pasienter.

I belteleggingsskandalen framsto psykiatrien som rettssikkerhestmessig katastrofeområde. Et tvangslovutvalg ble nedsatt, som foreslo utfasing av beltelegging, som skjedde i Island for 90 år siden. http://wkeim.bplaced.net/files/tvangsmedisinering.html

Når det gjelder tvangsmedisinering framstår Fylkeslegen (nå statforvalteren) er nærmest et latterlig klageorgan.

Derfor fortjener advokatens engagement ros.

66% av pasientene anser langvarig medisinering som skadelig (Lauveng et al. 2021). 70% føler seg krenket, 68% har mistillit og 57% får mareritt av behandlingen.

To mastergradsoppgaver om tvangsmedisinering viser at vedtak er rettsstridig og uten domstolprøving.

International Commission of Jurists (ICJ) henvende seg 20.2.15 til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) "Undersøkelse av vedtak truffet av kontrollkommisjoner og fylkesmenn" om tvang som ble 27.3.15 videresend til Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet henviste 22.4.15 til innsyn hos Fylkesmann og å søke midler for et forskningsprosjekt.

Jeg har 21.12.20 søkt innsyn i et tvangsmedisineringsvedtak men ble nektet innsyn av Helsediretoratet i sladdet versjon og fikk 4.3.21 ikke medhold hos Sivilombudsmannen.

Dessverre er problemstillingen fremdeles aktuell etter 9 år.

Sivilombudsmannen har 21.1.2019 (2017/3156) uttalt at tvangsmedisinering er ulovlig, da lovkrav «stor sannsynlighet» ikke oppnåes. Fylkesmannen skrev til Helsedirektoratet «Sivilombudsmannens lovtolkning medfører en reell fare for at især pasienter med førstegangspsykose ikke får oppfylt sin rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten.» Helsedirektoratet brukte knep for å sabotere Sivilombudet med å feilinformere Statsforvalteren. Fylkeslegen (nå statforvalteren) er nærmest et latterlig klageorgan. Etter at Helsedepartementet har også vurdert at «stor sannsynlighet» (phvl § 4-4) for helbredelse ikke oppnås har Sivilombudet 5.11.21 igjen oppfordret å slutte med tvangsmedisinering. Både NIM og LDO etterlyser en vurdering av kunnskapsgrunnlaget for tvangsmedisinering i lys av menneskerettslige forpliktelser.

To mastergradsoppgaver belyser problemstillingen:

At vedtakene i praksis er rettsstridig og uten domstolkontroll er en rettsstat uverdig.

--
--
Walter Keim
Netizen: http://walter.keim.googlepages.com