«Det er usikkert om symptomer på psykose påvirkes av antipsykotika ved tidlig psykose.»
Dalsbø et al., 2019, FHI)

Walter Keim, pensjonert høgskolelektor
Almbergskleiva 64
6657 Rindal, 11.3.21

Pasientperspektiv på «Klinisk psykiatrisk behandling – med eller uten medikamenter?»

Lysarkene skal kommenteres fra et pasientperspektiv både positive trekk, supplement med bl. a. kvantifiseringer og kommentarer. Til slutt kommer en utførlig begrunnelse hvilke studier som ligger bak.

Det positive er:

Pasientperspektivet setter pris på praksis og kvantifisering: Effektene av nevroleptika ifølge forskning er at 9% oppnår akutt god symptomreduksjon pga. nevroleptika mens 94% opplever bivirkninger. 97,3% (Bergstrøm et al. 2018) blir medisinert. Derfor slutter opp til 93% med antipsykotika hvis dem har lov. Dokumentasjonen for akutt symptomdemping og forebygging av tilbakefall (NNT 3) er svak pga. mangel på antipsykotikanaive pasienter. Evidens mangler for langtidsbehandling (Sohler et al. 2015). Mange pasienter forteller å få bare medisiner ikke få psykososial behandling som er i strid med retningslinjene. Sivilombudsmannens forebuggingsenhet finner avdelinger uten kompetanse på medisinfri behandling. Videre er det relevant for spørsmål om tvangsmedisineringens praksis og spørsmål om lovlighet.

Kommentarer til lysarkene:

Konklusjon: Selv om det er det er en positive begynnelse, mangler erkjennelsen av den svake usikker evidens av antipsykotika. Evidensen for medisinfri undervurderes som kan ikke bare tilskrives at mange studier bruker medisinfrie behandlingsmetoder som psykososial behandling i tillegg til medisiner. En vurdering av om det er grunnlag for å medisinere nesten alle og konsekvensene av det mangler. Det er langt igjen til den «revolusjon i behandling» FNs spesialrapportør på rett på helse Dr. Dainius Pūras krevde, dvs. slutt av overdreven bruk av antipsykotika.

Sammenfatning av forskningen

Pasientperspektiv

Pasienterfaringene med medisinering er:

Derfor er kvantifisering av hvor mange som medisineres, frafall, bivirkninger og effekt viktig.

Rindal, 11.3.21

Walter Keim