Olsen-utvalget «Når man tar hensyn til kjente risikofaktorer utover psykisk helse, er personer med psykisk lidelse ikke lenger like overrepresentert, eller ikke overrepresentert i det hele tatt, blant gjerningspersoner»

Walter Keim, tlf.
Almbergskleiva 68
6657 Rindal

Til NRK ytring og TV2 debatt@tv2.no (Vær varsom plakat 1.5 og 3.2 krenket)

Drap av alvorlig psykisk syke gikk ned både i et 20 års perspektiv og siden lovendringen 2017

Det refereres til feilaktig pressedekning om drap:

I Kripos stigmatiserer psykiske lidelser blir det påvist at «Det er ikke grunnlag for å si at mennesker med alvorlig psykisk lidelse utgjør «en betydelig trussel» for samfunnet». Politiet skaper fordommer om personer med psykiske lidelser gjennom lettvint bruk av vold- og drapsstatistikk.

En endring av registrering av legemsskade til drapsforsøk blir tatt til inntekt for økt farlighet. Her skal det statistiske grunnlaget undersøkes nærmere og settes i kontekst av pågående lovarbeidet og drapsrisiko i samfunnet dvs. 118 døde i trafikken i 2022 og ca 4500 dødsfall som skyldes sykehusskader i 2011. Halvparten kunne vert unngått.

Pressen oppfordres å holde seg til fakta og slutte med diskriminering og demonisering av psykisk lidende.

Oppnår pressens kampanje mot folk med psykososiale funksjonsnedsettelser økt samfunnsvern?

Faktum er at antall drap av alvorlig syke personer gikk ned fra 10 til 5 i tidsrommet 2018 til 2022 (NRK 19.1.23). Videre gikk antall tvangsinnleggelser opp fra 8095 i 2016 til 8682 i 2020 dvs. 7%. Politimester Kåre Songstad i Vest politidistrikt trodde at det ble flere drap og tvangen gikk ned. Bergensavisen var et ekkokammer for disse feilinformasjonene "BA mener: Vi må snu når mindre tvang gir mer vold". Så kreves lovendringer på bakgrunn av vrangsforestillingene: Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt krever endringer i regelverket. Han mener flere drap begått av psykisk syke kunne vært unngått. Politidirektoratet trengte en realitetsorientering fordi en endring i registrering av drapsforsøk blir tatt til inntekt for en økning av fare.

NRK fant at det i tidsrom 2003 til 2012 var 22,8 drap per år gjennomsnittlig, derav 10,2 av alvorlig psykisk syke av 22,8 drap. I tidsrommet 2012 til 2021 var det 6,3 dvs. 40% mindre (Kripos drap 2012 til 2022, side 14). Når dette sammenliknes med gjennomsnitt i tidsrommet 2018 til 2021: Gjennomsnittlig antall drap per år gikk opp mens antall drap av alvorlig psykisk syke gikk ned sammenliknet med 2003 til 2012.

Min klage og Hvite ørn sine klage til PFU om publikasjon av falske nyheter ble ikke behandlet.

En kampanje for internering av ufarlige personer og stigmatisering av psykiatriske pasienter i pressen på basis av falske nyheter og fordommer fulgte. Den medieskapte virkeligheten trumfet fakta, Derfor åpnet Hurdalsplattformen for en reservering av lovendring angående samtykke dvs. «Helseministeren vil evaluere omstridt lovendring i psykiatrien» på basis av feilinformasjon.

Kripos konstaterer «en betydelig trussel». Satt i kontekst at det over 118 døde per år i trafikken og at det var det 2011 4500 dødsfall skyldes sykehusskader fremstår «betydelig trussel» total ut av proporsjoner og overdrevet. Folk blir redd psykisk syke men er ikke informert om at død pga. feilbehandling er 500 ganger mer sannsynlig.

Norsk psykologforening på sitt faktaark om «Personer med psykiske lidelser og voldsrisiko». Personer med psykiske lidelser ikke farligere enn andre. Både Olsen utvalget NOU 2010:3, Binder 2015 og Davidsen 2013 dokumenterer at det samme.

Tvang øker selv om det er bannlyst av FNs rapporteur mot tortur

Tvangsbruken i Norge er den høyeste i Europa, 10 ganger så høy som i Italia og Portugal. Antall tvangsinnleggelser økte fra 5719 til 8682 i perioden 2001 til 2020, dvs. 50%. 2 tredjedeler i tiden før 2017 med strategier om reduksjon av tvang uten samtykkesjekk.

Det er allerede uhensiktsmessig og paradoks å internere flere tusen med stigende tendens i 2 årtier. Det er blir absurd å internere enda flere ufarlige pga. mindre enn 10 drap.

96 prosent av pasienter under tvungent psykisk helsevern mottok medikamentbehandling (Bjerkan og Bjørngaard 2011). Ifølge Leucht et al. 2017 er 77% av pasientene behandlingsresistente non-responders, dvs. 70% blir medisinert uten nytte av medisinen. Det er både ufornuftig og faglig uforsvarlig, da bivirkningene dermed ignoreres og mange pasienters recovery svekkes i lengden. Tvangsmedisinering steg fra 40 til 70 per 100 000 innbyggere fra 2017 til 2021. Det er mer enn en tredel av de tvangsinnlagte. FN rapporteur for helse etterlyser en revolusjon for å få slutt på denne overmedisinering.

Eksessiv overmedisinering gjøres mulig med ulovlig tvangsmedisinering bannlyst av FN rapporteur som bør forbys (FN ØSK komite) og opphøre umiddelbart (FN).

Konklusjon

Det er mellom 5 og 10 drap per år av alvorlig psykisk syke betegnes som «en betydelig trussel». Men antall døde i trafikken er 15 ganger større, selvmord ca. 100 ganger og døde av feilbehandling mer enn 500 ganger.

Pressekampanjen tar sikte på en lovendring om fjerning av samtykkekravet som vil øke skyhøye 8682 tvangsinnleggelser som er 10 ganger høyere enn i Italia og Portugal.

Flere tusen døde av feilbehandling ties ihjel. Pressen oppfordres å slutte med diskriminering og demonisering av psykisk lidende.

Nesten alle tvangsinnlagte medisineres som er allerede ufornuftig. Eksessiv overmedisinering gjøres mulig med ulovlig tvangsmedisinering bannlyst av FN rapporteur mot tortur som bør forbys (FN ØSK komite) og opphøre umiddelbart (FN til Norge).

Demokrati er flertallsstyret som respekterer menneskerettighetene. Journalistene oppfordres å holde seg til fakta og ikke støtte et flertallsdiktatur av de friske over folk med psykososiale

Rindal, 21.2.23

Walter Keim
Netizen: https://sites.google.com/site/walterkeim/no


Referanser:

  1. AINA FRAAS-JOHANSEN og KIM EDGAR KARLSEN 15.2.2023: Kripos stigmatiserer psykiske lidelser

  2. Psykologforenings faktaark om «Personer med psykiske lidelser og voldsrisiko». Personer med psykiske lidelser ikke farligere enn andre.