Subject: To mastergradsoppgaver om tvangsmedisinering: Vedtak rettsstridig og uten domstolprøving |
From: Walter Keim <walter.keim@gmail.com> |
Date: 06.07.2023, 12:40 |
To: "ICJ Norge tvang, menneskerettsorg" <post@icj.no> |
Kopi: Helsedepartementet (Doknr. 2016/1458-46), Helsedirektoratet (Doknr. 2022/51285-3), LDO (Doknr. 2023/1524-9)
Hei,
jeg referer til ICJs henvendelse 20.2.15 til HOD "Undersøkelse av vedtak truffet av kontrollkommisjoner og fylkesmenn" som ble 27.3.15 videresend til Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet henviste 22.4.15 til innsyn hos Fylkesmann og å søke midler for et forskningsprosjekt.
Jeg har 22.12.20 søkt innsyn i et tvangsmedisineringsvedtak men ble nektet innsyn av Helsedirektoratet i sladdet versjon og fikk 4.3.21 ikke medhold hos Sivilombudsmannen.
Dessverre er problemstillingen fremdeles aktuell etter 9 år.
Sivilombudsmannen har 21.1.2019 (2017/3156) uttalt at tvangsmedisinering er ulovlig, da lovkrav «stor sannsynlighet» ikke oppnåes. Helsedirektoratet brukte knep for å sabotere Sivilombudet med å feilinformere Statsforvalteren. Etter at Helsedepartementet har også vurdert at «stor sannsynlighet» (phvl § 4-4) for helbredelse ikke oppnås har Sivilombudet 5.11.21 igjen oppfordret å slutte med tvangsmedisinering. Fylkeslegen (nå statforvalteren) er nærmest et latterlig klageorgan. Både NIM og LDO etterlyser en vurdering av kunnskapsgrunnlaget for tvangsmedisinering i lys av menneskerettslige forpliktelser.
Jeg fant nylig to mastergradsoppgaver som belyser problemstillingen:
Veronica Fjeld spør 2021 i: «Begrunnelsesplikt ved tvangsmedisinering som rettssikkerhetsgaranti» spørsmål «Har lovendringene i rettshjelploven og psykisk helsevernloven i 2017 bedret rettssikkerheten?» og konkluderer «Det kan vanskelig aksepteres at den fungerende rett avviker fra gjeldende rett for et av de mest alvorlige inngrepene som hjemles i norsk rett». Se også: «Muligheten til å få behandlet tvangsmedisineringsvedtak i domstolene er nærmest umulig med dagens regler».
I
de 46 lagmannsrettsavgjørelser etter tvistelovens kapittel 36 er
det ingen der retten vurderer vilkårene i phvl. § 4-4. Det er ikke
funnet noen høyesterett eller lagmannsrettsavgjørelser som gjelder
vedtak om tvangsmedisinering utenfor tvistelovens kapittel 36. (se
Domstolstilgang for vedtak om tvangsmedisinering etter psykisk
helsevernloven. Er rettssikkerheten tilstrekkelig? Marita
Skjerlie. Masteroppgave
i rettsvitenskap, Jur 3902-1, Vår 2020). Både Paulsrudutvalget
og Tvangsbegrensningsloven foreslår at tvangsmedisinering
inkluderes i klager etter tvistelovens kapittel 36.
Jeg synes det
er interessant å lese: "Dersom en pasient går til søksmål
etter tvistelovens kapittel 36, med overprøving av et vedtak etter
phvl. § 3-3, med påstand om opphør av tvangsmedisinering, er
retten
budet av det kravet som er reist, nemlig opphør av vedtaket etter
phvl. § 4-4. I og med domstolen kan prøve alle sider av saken,
vil det i teorien bety at domstolen kan overprøve vilkårene i §
4-4, da dette er en side av vedtaket etter phvl. § 3-3." Jeg
synes det er spesielt overbevisende for TUD, der tvangsmedisinering
er som regel den eneste behandling.
«At det foreligger usikkerhet rundt hvorvidt vilkårene i bestemmelsen forstås så strengt som de skal, taler videre for at det bør gis adgang til domstolsprøving av tvangsmedisineringsvedtak etter tvistemålsloven §36, slik at pasienten får rett på fri rettshjelp.» (Lundgren, Lovise, Tvangsmedisinering etter psykisk helsevernloven §4-4 2. ledd bokstav a.)
Både Paulsrud utvalget NOU 2011: 9 og Østenstad utvalget NOU 2019:14 har foreslått å inkludere tvangsmedisinering i klager etter tvistemålsloven kapitel 36, men er blitt ignorert så langt.
At vedtakene i praksis er rettsstridig og uten domstolkontroll er en sivilisert rettsstat uverdig.
Håper det er fremdeles av interesse.
Mvh
-- -- Walter Keim Netizen: http://walter.keim.googlepages.com Case Keim Against Germany: No Right to Information Law in Bavaria: https://t.co/krZaa1Jyok http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html Paradigm shift: Can Open dialogue achieve multiplied recovery rate, reduce schizophrenia per year and halve disability allowance/sickness? http://wkeim.bplaced.net/files/recovery-en.html Pasientenes erfaringer med fravær av beskyttelse mot helseskadelig behandling, menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet http://wkeim.bplaced.net/files/pasienterfaringer.html Urgent Appeal to Norway by UN Working Group on Arbitrary Detention: ‘Discontinue forced treatment/hospitalization immediately’ https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=22955 Call to Abolish Forced Psychiatry in Europe: http://wkeim.bplaced.net/files/stop-torture-europe.html
PS: I kjennelsen 31.03.2021. i Sarpsborg tingrett Sak nr.: 21-046458TVI-SARP/ har retten godkjent en tvangsmedisinering men frafalt kostnadsansvar pga. «behov for å få prøvd tvangsmedisineringsvedtakets gyldighet»
Attachments:
2015-Undersøkelse av vedtak truffet av kontrollkommisjoner og fylkesmenn (876141).pdf |
466 KB |
Oppfølging:
|
1,3 MB |