Hvor lenge skal den velmenende formynderstat fortsette å legitimere tortur i psykiatrien?

Committee invites the State party to reconsider amending its current definition of torture in domestic legislation, in order to align it fully with the definition contained in article 1 of the Convention. ... (draw attention to) serious discrepancies between the Convention’s definition and that incorporated into domestic law create actual or potential loopholes for impunity. Committee against Torture CAT/C/NOR/CO/8

Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on CRPD and the UN Special Rapporteur on the Right to Health dated 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017)



Walter Keim, pensjonert høgskolelektor, tlf. 45435004
Almbergskleiva 64
6657 Rindal, 23.8.2020

Åpent brev til Helsedirektoratet. Kopi: Helsedepartementet, NIM, menneskerettsorganisasjoner, pasientorganisasjoner

Handlingsplan menneskerettigheter: Plikt av beskyttelse mot tortur ikke fulgt opp av Helsedirektoratet

Stortingsmelding St.meld. nr. 21 (1999-2000) Menneskeverd i sentrum er en handlingsplan om menneskerettigheter som tar utgangspunkt i «Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 3 slår fast at ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Forbudet i artikkel 3 har stor betydning i en menneskerettslig vurdering av forholdene for pasienter under tvungent psykisk helsevern.» «Regjeringen er bekymret over den forholdsvis omfattende bruken av tvang i norsk psykiatri. Reduksjon i bruken av tvang i psykiatrien er derfor et viktig mål for Regjeringen ... Regjeringen vil etablere dialog med det faglige miljøet, tjenestene, fylkeskommunene og brukerne, for å skape felles forståelse for innholdet av tvangsreglene i psykiatrien med sikte på å redusere bruken av tvang.»

På basis av «Handlingsplanen om menneskerettigheter» krever Opptrappingsplanen for psykisk helse Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999) «Når det gjelder gjennomføring av psykisk helsevern har lovutkastet noen bestemmelser som har stor relevans i forhold til art 3 i EMK (forbud mot tortur). I § 4-2 heter det at i de tilfeller der det er adgang til bruk av «restriksjoner og tvang, skal disse tiltak innskrenkes til det strengt nødvendige.» «(F)ormål med reglene (i psykisk helsevernloven er) å forebygge og begrense bruk av tvang.»

Ifølge Helseministeren skal «Helsedirektoratet bidrar til å ivareta rettssikkerhet som fagorgan som sammenstiller kunnskap og erfaring om bruken av tvang.» [Dokument nr. 15:2266 (2018-2019)]

Innspill fra drøftingsrunden i Helsedirektoratets Brukerrådet 31.5.2018:- Behov for større fokus innen psykisk helse/rus på bruken av tvang og utvikling av ekstra traumer, effekt av medisinering og bivirkninger av antipsykotika.

Oppgaven å "iverksette vedtatt politikk og forvalte lov" skal Helsedirektoratet følge opp med en strategi med endringsmål og utviklingsområdene "1. Brukeren først og 2. Gode analyser".

FNs rapporteur for rett til helse anbefaler å stoppe tvang umiddelbart da evidens for medisinsk nødvendighet mangler og forslår å slutte med eksessiv medisinering.

To årtiers dialog av Helsedirektoratet med tjenesteytere som handlingsplanen la opp til har vært en fiasko. 2 strategier for reduksjon av tvang feilet. Tvangen gikk opp. Psykiatriens høringsinnspill viser at menneskerettigheter, lovpålagt reduksjon av tvang og mangel på evidens at tvang hjelper ignoreres. Npfs strategi for reduksjon av tvang legitimerer fortsettelsen av tvang med sensur av vellykkete prosjekter av reduksjon.

Framfor å implementere plikten å beskytte pasientene mot tortur og ivareta pasientenes helse har Helsedirektoratet sabotert Sivilombudsmannens uttalelse at tvangsmedisienring er ulovlig, med å formidle feilinformasjon til Fylkesmenn.

Dermed er plikten å forebygge tortur (1) like aktuelt som 1999 på grunn av ettergivenhet ovenfor psykiatriens myter som er ettertrykkelig imøtegått av FN sin rapporteur for rett til helse.

Det endelige resultat av 2 årtier med dialog er dermed at Helsedirektoratet nå propagerer og er et mikrofonstativ for psykiatriens menneskerettsfientlighet og tilsidesettelse av pasienters helse.

Vedlegg:

  1. Sivilombudsmannens høringssvar NOU 2019:14 Tvangsbegrensningsloven. Menneskerettslige krav: “Plikt(en) til å forebygge tortur og annen umenneskelig eller nedverdigende behandling”