HØGSKOLEN I SØR-TRØNDELAG

Høgskoleadministrasjonen

NOTAT

Dato: 10.11.05

TIL: Høgskolestyret                                                              Arkiv: 450 - 05/3081

FRA: Walter Keim                                                                HS-sak: 059-2005

 

 

SAK: Utvidet Sensurfrist for fjernundervisningsemner

 

 


Tidl. sak(er): HS-sak 78/99, 58/2002, 36/2005

Kopi til:

Vedlegg:         1. Brev 29. sept. 2005 fra Avdeling for informatikk og e-læring (AITeL)

2. Gjeldende midlertidige forskrift om utvidet sensurfrist for fjernundervisningsemner ved Høgskolen i Sør-Trøndelag

3. Brev Professor Jan Fridthjof Bernt datert 15.12.04.


 

Lov om universiteter og høgskoler § 3-9 fjerde ledd fastsetter at eksamenssensur skal foreligge innen tre uker hvis ikke særlige grunner gjør det nødvendig å bruke mer tid. Styret selv kan gjøre unntak for enkelteksamener. Dersom det av særlige grunner er behov for forlenget frist for annet enn enkeltstående eksamener, kan styret selv vedta dette både i midlertidig forskrift eller i forskriften.

På bakgrunn av vedtak i HS-sakene 78/99 og 58/2002 har det vært fire ukers sensurfrist for eksamen i fjernundervisningsemner ved Høgskolen i Sør-Trøndelag fra og med år 2000. Forskriften vedtatt høsten 2002 gjelder fram til 31.12.2005.

Avdeling for informatikk og e-læring ber nå om at det fattes et tilsvarende vedtak for en ny treårs periode. Behovet er det samme som tidligere, og skyldes at eksamen for fjernundervisningskandidater er skriftlige og arrangeres ofte på fjerntliggende eksamenssteder. Av den grunn må det påreknes ca en ukes tidstap grunnet postgangen. Det vil derfor være nærmest umulig å overholde den generelle sensurfristen på tre uker.

Jeg støtter avdelingens forslag om at det gis hjemmel for fire ukers sensurfrist i fjernundervisningsemner. En forlengelse for en ny 3-års periode foreslått av Seksjon for studier, FoU og samfunnskontakt ville være fult mulig, da den er saklig begrunnet og juridisk forsvarlig.

Når det gjelder å be avdelingen vurdere alternativ organisering av eksamen slik at en kan holde seg innenfor ordinære sensurfrister så synes en frist av et år for kort for å se en mulig løsning, da bl. a. problemene med identifisering av fjernundervisningsstudenter på egen PC ikke ventes løst så raskt. Dessuten er det mange flere praktiske problemer som må bli undersøkt. Det foreslås derfor at utvidet sensurfrist kommer inn iFORSKRIFT OM EKSAMEN VED HØGSKOLEN I SØR-TRØNDELAG, Gjeldende fra 01.08.05. Fastsatt av styret for Høgskolen i Sør-Trøndelag 22. juni 2005, med hjemmel i lov 2005-04-01 nr. 15: Lov om universiteter og høyskoler (uhl)”. Det refereres til Professor Jan Fridthjof Bernt datert 15.12.04 som åpner for at “særlige grunner” kommer inn i forskriften. Da den gjeldende forskrift er basert på virkedager er det naturlig å fortsette å operere med virkedager. Det forutsettes at eksamensdatoer planlegges slik at det ikke oppstår problemer i forhold til å ettersende vitnemål til eventuelle nye studier.

 

 

 

Forslag til vedtak:

1.      Høgskolestyret vedtar følgende tillegg til “FORSKRIFT OM EKSAMEN VED HØGSKOLEN I SØR-TRØNDELAG, Gjeldende fra 01.08.05 for § 11, ny punkt 7:

 

7. For fjernundervisning er sensurfristen 20 virkedager.

 

 

Kopi: Kvalitetsutvalget

PS: Dette forslaget ble skrevet da HD informerer i innstillingen 59/2005 ikke om at seksjonen har støttet 3 år, dvs. saken ble ikke opplyst. Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen (som kan juss) angir i sin forskrift av 2001 seks uker eller 10 uker, (nå 9 uker for 4 nye år), hvis eksamen faller i påfølgende semester. Når kommer HD på riktig side av loven?

Resultat: Det ble 20 virkedager for et år i tillegg.

 

[Innsynssak]  [Regnskap underkjent]  [Lærere fikk fri igjen i julen]  [ADM2003]  [Kvalitetsutvalg