Walter
Keim
Støleveien 180
4887 Grimstad
Helse- og
omsorgsdepartementet
Postboks 8011 Dep
0030 Oslo
Sammenfatning: Pasientens rettssikkerhet og varslerrett svekkes og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) legges ned. Varselutvalget ble opprettet på bakgrunn av VGs avsløringer om bl. a. mangelfull involvering av pasienter og pårørende, og uriktige og unøyaktige opplysninger i varselsvurderingene av Helsetilsynet. Resultatet var anbefalingen at pasienter, brukere og pårørendes stilling etter alvorlige hendelser styrkes.
Lovpålagt tvangsreduksjon begrunnet i torturforebygging ble en fiasko. Tvangsinnleggelsene gikk opp til nesten det dobbelte i de siste 24 år og er 10 ganger så høy som i Portugal og Italia. Tvangsmedisinering ble doblet og er 10 ganger så stor som i Tysk delstat Baden-Württemberg. Pasientene møtte denne skandaløse utviklingen med en klagestorm. Statsforvalter (Fylkeslegen før) er et latterlig tilsyn. Psykiatrien er et «rettssikkehetsmessig katastrofeområde». Derfor er pasientenes klager nærmest nytteløst.
Forslaget styrker det ikkefungerende tilsyn og svekker uavhengig UKOM og pasientenes rettigheter.
Samlet sett resulterer de foreslåtte endringene i meldeordningen, svekket pasient-bruker og pårørendestemmen og nedleggelse av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten mindre helhetsforståelse og læring av alvorlige hendelser, mindre åpenhet og dermed også mindre tillit til forvaltningen, både i befolkningen og i de ulike tjenestene og forvaltningsleddene.
Innhold
Pasient- evidens- og menneskerettsperspektiv 1
Innledning 1
Tvangsinnleggelser, tvangsmedisinering i europeisk perspektiv 2
Pasientenes klagestorm 2
Pasientenes lidelser 2
Statsforvalterens svikt angående forebygging av tortur 2
Psykiatriens myter 3
Dødsfall i helsevesenet 3
Å høre på pasientene har potensial å firedoble kapasiteten 3
Oppsummering 4
Varselutvalget foreslo: «Pasienter, brukere og pårørendes stilling etter alvorlige hendelser styrkes” men Helse- og omsorgsdepartementet foreslår det motsatte:
Pasienter, brukere og
pårørende vil etter forslaget kun ha rett til å anmode om
tilsynsmessig
oppfølging. Virksomheters meldinger til
Statsforvalter skal gå i kopi til Statens Helsetilsyn, men
dette
vil ikke være tilfelle for “anmodning om oppfølging” fra
pasienter, brukere og pårørende.
Disse anmodningene skal heller
ikke inkluderes i det foreslåtte nasjonale registeret.
Dette
innebærer at vi mister en nasjonal oversikt over
pasientsikkerhets-bekymringer fra pasienter,
brukere og pårørende.
Psykiatrien har ignorert lovpålagt tvangsreduksjon i mer enn to årtier. Tvangsinnleggelsene ble nesten doblet og er 10 ganger så stor som i Italia og Portugal. Tvangsmedisinering ble doblet i årene 2017 til 2022, 10 ganger så stor av den tyske delstaten Baden-Württemberg. Tvang er i et spenningsforhold til tortur i nasjonal rett og er tortur og umenneskelig behandling ifølge Norges internasjonale forpliktelser. Nødvendige medisinfrie alternativer ble rasert. BET døgnseksjon legges ned.
Flere tusen pasienter dør per år pga. feilbehandling. 5 drap per år pga. folk med psykiske problemer førte til forslaget å internere flere ufarlige er et resultat av en kampgagne å internere ufarlige.Å internere flere ufarlige er bygget på feiltolkning av forskning, skader pasientene og konflikt, hjelper ikke samfunnsvernet og skader helsen. Plikten å forebygge tortur og umenneskelig behandling blir tilsidesatt.
Tvangsinnleggelsene
steg fra 2001 til 2016 41%. Det var før lovendringen 2017.
Tvangsinnleggelser steg (Hatling
2022) videre fra 5
719 i 2001 til 9
400 i 2022, 10
ganger så mange som i Italia og Portugal. Når jeg nevner dette
til Helsedirektoratet får jeg til svar: Det er ikke sikkert, kanskje
vi bare har blitt flinkere til å telle.
Tvangsmedisinering steg
fra 41 per 100 000 voksne per år i 2017 til 83 per 100 000 voksne i
2022, mer enn 10
ganger så mange som i Baden-Württemberg. Psykiatere ignorere
det og staten tier også.
Ca 40% av tvangsinnlagte ble tvangsmedisinert i 2015. I 2010 klaget 821 mot tvangsmedisinering. I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering (Helsedirektoratet Kontroll av tvangsbruk i psykisk helsevern 2022). At vedtakene om tvangsmedisinering er i praksis rettsstridig og uten domstolkontroll er en sivilisert rettsstat uverdig.
I 2021 klaget 2879 pasienter på 4372 vedtak i kontrollkommisjonen (Helsedirektoratet IS-3055). 462 klager ble domstolbehandlet.
Ifølge en rapport fra Sintef mottok opp mot 96 prosent av pasienter under tvungent psykisk helsevern medikamentbehandling (Bjerkan og Bjørngaard 2011). I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering.
I «Bruk av tvang innen psykisk helsevern – erfaringer fra pasienter, pårørende og ansatte» (Lauveng et al. 2021) av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, august, 2021 anser 44% av forespurte pasienter opplever langvarig medisinering som veldig skadelig, 22% skadelig og 7% som ikke skadelig. 9% anser langvarig tvangsmedisinering som veldig nyttig 44% som ikke nyttig. Blant de ansatte finner 62% langvarig tvangsmedisinering veldig nyttig og 4% unyttig.0% av pasientene føler seg krenket, 68% har mistillit og 57% får mareritt av behandlingen ifølge Lauveng et al. 2021.
I Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999) kapittel 8.4.6 var «Departementet (...) av den oppfatning at et strengt faglig forsvarlighetskriterium, ... og et krav om «stor sannsynlighet» for at tvangsbehandlingen ville ha en positiv effekt, ville sikre mot overtredelse av EMK artikkel 3» (forbud mot tortur).
Sivilombudsmannen har 21.1.2019 (2017/3156) uttalt at tvangsmedisinering er ulovlig, da lovkrav «stor sannsynlighet» ikke oppnåes. Helsedirektoratet brukte knep for å sabotere Sivilombudet med å feilinformere Statsforvalteren. Etter at Helsedepartementet har også vurdert at «stor sannsynlighet» (phvl § 4-4) for helbredelse ikke oppnås har Sivilombudet 5.11.21 igjen oppfordret å slutte med tvangsmedisinering. Fylkeslegen (nå statforvalteren) er nærmest et latterlig klageorgan. Både NIM og LDO etterlyser en vurdering av kunnskapsgrunnlaget for tvangsmedisinering i lys av menneskerettslige forpliktelser.
Veronica Fjeld spør 2021 i: «Begrunnelsesplikt ved tvangsmedisinering som rettssikkerhetsgaranti» spørsmål «Har lovendringene i rettshjelploven og psykisk helsevernloven i 2017 hjulpet ... og konkluderer «Det kan vanskelig aksepteres at den fungerende rett avviker fra gjeldende rett for et av de mest alvorlige inngrepene som hjemles i norsk rett». Se også: «Muligheten til å få behandlet tvangsmedisineringsvedtak i domstolene er nærmest umulig med dagens regler».
I de 46 lagmannsrettsavgjørelser etter tvistelovens kapittel 36 er det ingen der retten vurderer vilkårene i phvl. § 4-4. Det er ikke funnet noen høyesterett eller lagmannsrettsavgjørelser som gjelder vedtak om tvangsmedisinering utenfor tvistelovens kapittel 36. (se Domstolstilgang for vedtak om tvangsmedisinering etter psykisk helsevernloven. Er rettssikkerheten tilstrekkelig? Marita Skjerlie. Masteroppgave i rettsvitenskap, Jur 3902-1, Vår 2020). Både Paulsrudutvalget og Tvangsbegrensningsloven foreslår at tvangsmedisinering inkluderes i klager etter tvistelovens kapittel 36..
FN Special Rapporteur on Torture bannlyste tvangsbehandling 4 mars 2013.
Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on CRPD and the UN Special Rapporteur on the Right to Health dated 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017).
FN Komiteen om rettighetene til menneske med nedsett funksjonsevne (CRPD-komiteen) har inntatt et tolkningsstandpunkt om at tvangsbehandling som er rettet mot personer med nedsatt funksjonsevne, utgjør en krenkelse av forbudet mot tortur og umenneskelig behandling, Generell kommentar nr. 1, 2014, CRPD/C/GC/1, avsnitt 42
Psykiatere påstår at lovpålagt tvangsreduksjon må settes til side pga. pasientene vet ikke sitt eget beste. Men på gruppenivå er pasientene mer opplyst om fornuftig medisinering, årsak til psykose og diagnostiseringens problemer (1).
Nesten alle medisineres med anti-psykotika på basis av en kunnskapsresistent vrangforestilling «hos det store flertallet bidrar medisiner til symptomlette, funksjonsbedring og høyere selvrapportert livskvalitet» og «Antipsykotiske midler ... førte til en revolusjon i behandlingen» (Legetidsskrift, 12.05.2017). Derfor medisineres mer enn 95% av psykosediagnostiserte og tvangsinnlagte med antipsykotika.
Tilfriskning (recovery) gikk ned: «17,7 % i studier mellom 1941 og 1955, 16,9 % i 1956–1975, 9,9 % i 1976–1995 og 6,0 % i studier etter 1996» ifølge (Jaaskelainen et al. 2013). 86% av behandlere/psykiatere tror på at langtidsmedisinering er nyttig (Lauveng et al. 2021), selv om det ikke finnes evidens for det (Sohler et al. 2015, Leucht et al. 2012)
Nytteeffektene er usikker, da antipsykotikanaive deltagere mangler i studiene: Folkehelseinstituttet konkluderer derfor «Det er usikkert om symptomer på psykose påvirkes av antipsykotika ved tidlig psykose» (Dalsbø et al. 2019). Bare 9% (Leucht et al. 2017) har farmasøytisk akutt god symptomlette, dvs. 91% er uten slik effekt som betyr et overveldende flertall av non-responsers. 94% (kilder) opplever bivirkninger som fører til at «opp til 93%» slutter med antipsykotika. Men denne
Pasientene motsetter seg overmedisinering som kan bare gjennomføres med tvang.
Mer enn 1000 dødsfall skyldes medikamenter og ca. 4500 dødsfall som skyldes sykehusskader i 2011. Halvparten kunne vært unngått..Dette estimat møtte kritikk og nå blir ikke lengre opplyst om det. Obduksjon viser at 40% av psykisk syke med psykisk sykdom dør av forgiftning. Kunwald, Banner et al. 2019 SURVIVE - LAD DE DØDE GAVNE DE LEVENDE: «Et obduktionsbaseret studie af årsagerne til tidlig død blandt personer med psykisk sygdom.» Det ble send et brev til NIM og UKOM om det.
I psykiatrien har 5 døde per år pga. folk med psykiske problemer sørget for en pressekampgagne og et utvalg som foreslo å internere enda flere ufarlige. På tross av at faren er en til en million har et utvalg uten pasienter foreslått å realisere psykiaternes kjepphest med mer tvang.
Recovery og tvangfrie alternativer er sentralt. Open dialogue, Basal Eksponeringsterapi (BET), Heidenheim klinikk og Safewards med rom for medisinfri behandling er forbilder som tilfredsstiller det Fellesaksjon for medisinfri behandling ønsker seg.
FNs rapporteur for rett til helse (2), WHO og Europarådet tar til orde for radikale forandringer og et paradigmeskifte. Recovery og tvangf rie alternativer til helseskadelig overmedisinering er sentralt. Open dialogue, Basal Eksponeringsterapi (BET), Heidenheim klinikk og Safewards er eksempler.
Studien av Tomi Bergström et al. 2018 (3) sammenlikner alle 108 Open dialogue pasienter med alle 1763 FEP pasienter i Finland over et tidsrom av 19 år. Her mer enn halveres medisinering med Open dialogue (OD). Uføretrygding, reinnleggelse og pasienter under behandling halveres med OD.
«Det er ganske trist og tenke på all den kunnskapen som faktisk finnes og ikke kommer ordentlig til anvendelse. Psykisk helsevern koster samfunnet ekstremt mye, og vi kunne fått til dobbelt så mye med halvparten av de pengene som brukes i dag. Vi har gjennom årene med implementering av BET halvert behandlingstiden, med effekten av komplementær ytre regulering (KYR) redusert tvang... og reduserer det generelle sykefraværet.» (Didrik Heggdal 24.9.2014)
BET helbreder mange «behandlingsresistente» pasienter uten tvang med hjelp av nedtrapping av medisiner med redusert vanlig bemanning. BET kan redusere personalbehovet mens Open dialogue har potensial å halvere behandlingsbehovet med fornuftig medisinering.
Statsforvalteren, Helsetilsynet og Helsedirektoratet fremmer ikke pasienters rettigheter eller helse men psykiaternes vrangforestillinger. Selv om tvangsreduksjon er lett hvis det er vilje tilstede har tilsynet ikke fremmet denne torturforebygging. Derfor er svekking av pasientrettigheter og avskaffelse av det uavhengige UKOM som har formål læring og forbedring feil. Det var VG som publiserte varselskandalen og belteleggingsskandalen ikke det statlige tilsyn. TV2 informerte ministeren om 1064 døde i helsevesenet pga. av feilbehandling ikke statlig tilsyn. Psykiatrien og somatikken forsøkte hver gang å hindre innsyn. Legeforeningen forslo lovendringer å begrense journalistenes innsynsrett som ville ta fra pasientenes håp om en human psykiatri. Men nå har et utvalg med fagfolk fra helsebyråkratiet foreslått å avskaffe det uavhengige UKOM og svekker pasientene som har informert pressen som avdekket skandaler.
New WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care har anbefalt å slutte med tvangsbehandling. FN Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) har anbefalt å reformere lovgivningen for å avslutte menneskerettsbrudd i psykisk helsevern (4). Et paradigmeskifte fra trosbasert helseskadelige overmedisinering (5) til kunnskapsbaserte helseskapende anbefalinger av WHO og FN har potensial at muligens 4 ganger så mange pasienter behandles.
Rindal, 16.1.25
Walter Keim
Referanser:
Hvem har rett psykiatere eller pasienter? Hør på pasientene for å oppnå bedre helse: http://wkeim.bplaced.net/files/psykiatere-pasienter.html
The United Nations Special Rapporteur on the right to health, Dainius Puras “World needs “revolution” in mental health care – UN rights expert” online publication 06 June 2017. https://www.ohchr.org/en/press-releases/2017/06/world-needs-revolution-mental-health-care-un-rights-expert?LangID=E
Bergström T, Seikkula J, Alakare B, Mäki P, Köngäs-Saviaro P, Taskila JJ, Tolvanen A, Aaltonen J. The family-oriented open dialogue approach in the treatment of first-episode psychosis: Nineteen-year outcomes. Psychiatry Res. 2018 Dec;270:168-175. doi: 10.1016/j.psychres.2018.09.039. Epub 2018 Sep 18. PMID: 30253321
WHO-OHCHR launch new guidance to improve laws addressing human rights abuses in mental health care. 9 October 2023. https://www.who.int/news/item/09-10-2023-who-ohchr-launch-new-guidance-to-improve-laws-addressing-human-rights-abuses-in-mental-health-care
Keim, Walter. Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Medical Research Archives, [S.l.], v. 11, n. 12, dec. 2023. ISSN 2375-1924. Available at: https://doi.org/10.18103/mra.v11i12.4866
Flammer-2019.png
Lauveng-2021-skader-alle.png
tvang-internasjonal.png