(D)e første antipsykotika ble utviklet for omtrent 60 år siden. Troen på disse legemidlene var da så stor at det ikke ble utført en eneste randomisert studie der en gruppe pasienter ikke brukte antipsykotika. Det finnes fremdeles ingen slike studier...Hvis man slutter brått med antipsykotika, er faren for tilbakefall stor. Det er vanskelig å fastslå for den enkelte pasient hvorvidt tilbakefallet skyldes abstinens og hva som skyldes bortfall av en mulig beskyttende effekt av antipsykotika Smedslund, Stoltenberg. Tidsskr Nor Legeforen 2018 doi: 10.4045/tidsskr.18.0729
Til
Helsedirektoratet (ref. 2015/5816-43)
sak 2019/731
og sak
19/4832
Divisjon kvalitet og forløp
Kopi: Helsedirektør, Sivilombudsmann ref. 2019/2096,
Helsedepartement
Jeg har studert fysikalsk ingeniørvitenskap og jobbet med kvalitetssikring i offshoreindustrien. Populær blir jeg ikke men jeg ser gigantiske forbedringsmuligheter i veiledningen av Fylkesmenn og psykiatrien når det gjelder tvangsmedisinering.
Det tas utgangspunkt i Phvl. § 4-4 ordlyd «stor sannsynlighet til ... helbredelse eller vesentlig bedring». Helsedirektoratet legger i vesentlig bedring en «klar og merkbar forskjell i psykosesymptomer og funksjonsnivå». Det er allerede tvil om symptomlette alene oppfyller kravet om helbredelse eller vesentlig bedring. 20% symptomlette som psykiatrien selv betegner som «minimal respons» kan ikke møte vesentlighetskravet.
NNT er number to treat, dvs. hvor mange pasienter som må behandles for å hjelpe en. Retningslinjene er utdatert med studier fra 90-tallet og inneholder mellom NNT=2,2 og NNT=3,3 dvs. mellom ca. 30-42,5% av pasientene får en ikke spesifisert symptomredusjon. Ingrid Melle, Jan Olav Johannessen, Erik Johnsen nevner Zhu et al. 2017 og Bozzatello et al. 2019 som viser høyere verdier men begge referansene er uten kontrollgruppe alle tok antipsykotika. FHI ekskluderer studier "som mangler gruppe uten bruk av antipsykotika". Det er sjokkerende at psykiaterne synker faglig så lavt og legitimerer myter som mangler en sikker kunnskaps- og evidensbase.
Leucht et al. 2017 har funnet (“Sixty Years of Placebo-Controlled Antipsychotic Drug Trials in Acute Schizophrenia”) for akutt psykose at 23% minus 14% placebo dvs. 9% for «god respons» dvs. 50% reduksjon av symptomene. Den effekten er NNT(Number Needed to Treat)=11, dvs. 11 pasienter må behandles for å hjelpe 1. Nevroleptikas symptomreduksjon er liten og usikker og irrelevant i forhold til Opptrappingsplans recovery mål, som er med i retningslinjenes prinsipp for god praksis. Disse verdiene og verdiene fra retningslinjene er for høy da studiene mangler antipsykotikanaive pasienter og er egentlig seponeringsstudier.
I Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999) kapittel 8.4.6 var «Departementet (...) av den oppfatning at et strengt faglig forsvarlighetskriterium, krav om grundige forundersøkelser og et krav om «stor sannsynlighet» for at tvangsbehandlingen ville ha en positiv effekt, ville sikre mot overtredelse av EMK artikkel 3» (forbud mot tortur). Her foreligger det et lavmål både faglig og juridisk som er i et spenningsforhold til torturforbudet som er «jus cogens», dvs. ufravikelig i internasjonal rett.
Avdeling Helseretts advokater/jurister Skui og Hellevik har ingen fagtilknytning annet enn naiv tro på psykiatriens myter (f. eks. 20 % nonresponders) og konkluderer derfor «Helsedirektoratet mener at ... kravene kan være oppfylt». Snakker avdeling Helserett og bioteknologi virkelig for Direktoratet?
Divisjon kvalitet og forløp og helsedirektøren oppfordres å gripe inn for å gjenopprette seriøsiteten og innsatsen for pasienters rettigheter og helse.
Rindal,
20.5.2019
Mvh
Walter
Keim
Oppfølging:
Aftenposten 20.5.19: Helsedirektoratet feilinformerer om antipsykotiske medikament | Trond F. Aarre Det dreier seg om rettstryggleiken til pasientar som vert tvangsmedisinerte.
20.05.2019: Kvalitetsheving av Helsedirektoratets arbeid
Aftenposten 7. juni 2019 Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp: Feilinformasjon om legemidler
Aftenposten 12. juni 2019: Helsedirektoratet saboterer Sivilombudsmannen | Ketil Lund
Referanser:
Sivilombudsmannens (SOM) uttalelse 21.1.2019 (2017/3156) "Fylkesmannens vedtak om tvangsmedisinering – krav om «stor sannsynlighet» for vesentlig positiv effekt og enkelte andre vilkår"
12.5.2019: Ingrid Melle, Jan Olav Johannessen, Erik Johnsen oppfordres å bli faglig forsvarlig, etterrettelig og slutte å forespeile stor sannsynlighet http://wkeim.bplaced.net/files/helsedir-kunnskap.html
20.5.2019:
Helsedirektoratet oppfordres å slutte å legitimere
ulovlig tvangsmedisinering som fremmer uhelse
http://wkeim.bplaced.net/files/helsedir-konklusjon.html
Oppfølging:
Aftenposten 20.5.19: Helsedirektoratet feilinformerer om antipsykotiske medikament | Trond F. Aarre
Lars Olle Engaas mai 2019: Hjernepillene virker ikke
Den 13.05.2019 15:29, skrev avdelingsdirektør Anne Louise Valle:
Hei,
Vi viser til tidligere korrespondanse, herunder ditt brev av 25. mars og telefonmøte 8. mai i år.
Vi har gjennomgått innvendingene dine til kunnskapsoppdateringen fra Melle m.fl. Vi noterer at en oversikt i kunnskapsoppdateringen feilaktig er omtalt som en metaanalyse (Bozatello et al, Frontiers in Psychiatry 2019). Karakteren av feilen og det forhold at den aktuelle oversikten bare er én del av et bredere grunnlag for kunnskapsoppdateringen, gjør at vi ikke kan se at dette endrer konklusjonen i vårt brev av 22. mars 2019 med vedlegg. Konklusjonene bygger som kjent også på lovforarbeider og retningslinje for behandling av psykose.
Vi har vurdert om det er behov for en ny utsendelse til brevets mottakere vdr feilen, men siden vi vurderer at konklusjonen i brevet av 22. mars står seg, har vi kommet til at dette ikke er nødvendig av hensyn til praktisering av loven.
Både medisinskfaglig kunnskap, menneskerettigheter og norsk rett er i stadig utvikling på dette området. Helsedirektoratet vil følge dette tett, bla ved revidering av psykoseretningslinjen og oppfølging av NOU fra Tvangslovsutvalget.
For øvrig takker vi for dine innspill og tar dem med i vårt arbeid.
Med vennlig hilsen
Anne
Louise Valle
avdelingsdirektør
avdeling helserett og bioteknologi
Helsedirektoratet
Postadresse:
Pb 220 Skøen,0213 Oslo
Besøksadresse:
Vitaminveien 4, 0485 Oslo
https://helsedirektoratet.no/
-- -- Walter Keim Netizen: http://walter.keim.googlepages.com Is it possible to enforce access to information in Bavaria? http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html Paradigm shift: Can Open dialogue reduce schizophrenia per year to one tenth and quadruple recovery (from less then 20% to 80%)? http://wkeim.bplaced.net/files/recovery-en.html Pasientenes erfaringer med fravær av beskyttelse mot helseskadelig behandling, menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet http://wkeim.bplaced.net/files/pasienterfaringer.html Urgent Appeal to Norway by UN Working Group on Arbitrary Detention: «˜Discontinue forced treatment/hospitalization» https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=22955 Call to Abolish Forced Psychiatry in Europe: http://wkeim.bplaced.net/files/stop-torture-europe.html NORWAY MUST FULLY RESPECT RIGHTS OF PEOPLE WITH DISABILITIES: https://www.causes.com/campaigns/102618-stop-torture-in-psychiatry-in-norway
antipsykotika.png