Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Keim, Walter. Medical Research Archives https://doi.org/10.18103/mra.v11i12.4866
Til Eivind Aabakken, Jote Toftaker, Petter Strøm, Rita Kleven, Julie Haugen Egge. Kopi: Lars Lien, Norsk psykiatrisk forening
Takk, det er veldig prisverdig at NRK tar opp feilmedisinering: «26-åring mener han har fått livet ødelagt av antipsykotiske legemidler.» Andreas mistet språket, la på seg 70 kilo og har hatt store motoriske problemer.
Eksperten Lars Lien leder i Norsk psykiatrisk forening svarer:
"Når
det gjelder medisinbruk, tror jeg vi ligger på et helt greit nivå.
Men all overveldende dokumentasjon tyder på at det er best for de
fleste pasienter å gå på medisiner. Man finner at opp mot 20
prosent av pasientene har større bivirkninger enn gode
effekter.
Psykiateren forteller at flere studier viser god effekt
ved bruk av antipsykotika (Goff et al.
2017). Blant annet i behandling av schizofreni."
Videre rapporteres: "Faren ble dobbeltdrapsmann: Et 20 år gammelt TV-intervju gjør datteren opprørt".
"Leder
for Norsk psykiatrisk forening, Lars Lien,
mener at medisiner er en svært
viktig del av behandlingen av psykisk syke mennesker.
–
Ingenting kan løses uten medisiner. Det er jeg ganske trygg på,
sier han.
– Når
det gjelder antipsykotisk behandling viser alle store studier at det
ikke er noe som overgår medisiner når det gjelder livskvalitet og
muligheten for å leve et bedre liv, sier Lien.
Man finner at opp
mot 20 prosent av pasientene har større bivirkninger enn gode
effekter.."
Feilmedisinering av demente med antipsykotika blir også tatt opp: «Fikk tabletter på sykehjem – slik så kvinnen ut etter 5 måneder».
"På generelt grunnlag ønsker
legen å gjøre det som er etisk riktig også med hensyn til de mest
sårbare pasientene. I de tilfellene der miljøtiltak ikke er nok,
tvinges de til å medisinere, skriver legen i en e–post...
Hun
ble skjev i ryggen i løpet av noen måneder, og det ble til slutt
ikke mulig å løfte hodet. Flere så likedan ut....Kun få uker
etter at hun sluttet med medisin, var tilstanden bedret drastisk."
Det er underlig at Lars Lien ikke viser empati for disse skjebnene men bruker anledningen til å forsvare skadelig overmedisinering. Leseren får inntrykk at det er enkelttilfeller og medisinering skjer ellers med god dokumentasjon. Da legene har støtte hos sine foreninger fortsetter dem å overse bivirkninger.
Dalsbø et al., 2019 (FHI) konkluderte: «Det er usikkert om symptomer på psykose påvirkes av antipsykotika ved tidlig psykose». Leucht et al. 2017 oppsummerte 60 års forskning slik at 9% av pasientene får nytte i form av god reduksjon av symptomene. Liten usikker effekt og at 94% (kilder) opplever bivirkninger fører til at «opp til 93%» slutter med antipsykotika. Derfor kan medisineringen ofte bare skje med tvang.
I «Fryktelige usannheter fra Norsk psykiatrisk forening» blir Lars Liens vrangforestillinger om antipsykotikas fortreffelighet godt dokumentert. Lien har lurt seg selv, psykiatrien og myndigheten men ikke pasientene angående trosbasert medisinering av nesten alle i for lang tid.
Riktignok kommer i andre artikkel også behandlere som er kritisk til overmedisinering til orde og forslag om medisinfri behandling, men Lars Lien slipper å få kritiske oppfølgingsspørsmål om sine påstander.
Når til og med etterpåklokskap ikke får sin velfortjente plass er det kort vei at tabben å ignorere alvorlige bivirkninger gjentas.
Men er det blitt bedre i de siste 20 år? Både min mor i 90-tallet og svigermor 2004 ble dement og feilmedisinert. Det ble en kamp for å holde dem unna skadelig medisinering.
To tredjedeler av pasienter blir bedre når antipsykotika tas bort. I andre land f. eks USA har gamle en lovfestet rett at medisineringen må vurderes av uavhengig ekstern konsulent (OBRA’87). En seponering kan skille de 2 tredjedeler som ikke profitterer fra den tredjedel som har fordeler. NOU 2011: 9 bemerker: «En slik rettslig regulering av medisinskfaglige spørsmål, vil imidlertid kunne oppfattes som i strid med den norske tradisjonen» med forskivningsfrihet for leger.
Forskrivningfriheten gjør at både legemiddelverkets anbefalingen og Nasjonal faglig retningslinje for demeens kan settes til side uten at Fylkeslegen nå Statsforvalteren reagerer. Jeg fant ut at Fylkelegen har ingen hjemmel å pålegge svar men må gå til overordnet tilsynsorgan for at den pålegger svar. Sivilombudet overprøver ikke legenes skjønn og uttaler seg ikke hva pårørendes innsigelser har å si når den demente er ikke samtykkekompetent.
Framfor å være et ukritisk mikrofonstativ for den psykiatriske maktelite er det å avdekke slike strukturelle feil som mangler i journalistikken.
Dette var bare en dårlig erfaring blant flere med helse- og sosialvesnet. Dessverre synes praksis kunnskaps- og endringsresistent.
Å tilføre kunnskap om forskning til Lars Lien og Norsk psykiatrisk forening og med leserbrev mislyktes.
Men Medical Research Archives publiserte det jeg fant under tittelen: Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery.
Men så lenge psykiatere dominerer den offentlige diskusjon er det vanskelig at praksisen blir bedre.
Rindal, 8.3.24
-- -- Walter Keim Netizen: http://walter.keim.googlepages.com KEIM, Walter. Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Medical Research Archives https://esmed.org/MRA/mra/article/view/4866 Case Keim Against Germany: No Right to Information Law in Bavaria: https://t.co/krZaa1Jyok http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html
Oppfølging: Jeppe Oute: Polemik, krænkelser og fremtidstro i offentlig drøftelser i fremtidens psykiatri