(D)e første antipsykotika ble utviklet for omtrent 60 år siden. Troen på disse legemidlene var da så stor at det ikke ble utført en eneste randomisert studie der en gruppe pasienter ikke brukte antipsykotika. Det finnes fremdeles ingen slike studier...Hvis man slutter brått med antipsykotika, er faren for tilbakefall stor. Det er vanskelig å fastslå for den enkelte pasient hvorvidt tilbakefallet skyldes abstinens og hva som skyldes bortfall av en mulig beskyttende effekt av antipsykotika Smedslund, Stoltenberg. Tidsskr Nor Legeforen 2018 doi: 10.4045/tidsskr.18.0729

Åpent brev til Tone Kaldestad, Helsedirektoratet

Psykiatriens korstog mot ca. 60 medisinfrie senger av totalt ca. 4000 viser ufornuftig kunnskapsresistent forsvar av overmedisinering

Det refereres til "Innføring av medikamentfri behandling i egne enheter i psykisk helsevern - en studie av politisk prosess". Master thesis av Kaldestad, Tone.

Premissen er: « Kritikken (mot medisinfri behandling) dreide seg blant annet om manglende evidensgrunnlag, og det ble stilt spørsmål ved forsvarligheten ved å unnlate å gi medikamentell behandling til pasienter med psykose.»

Først skal den lave, irrelevante og usikrere evidensstørrelsen av behandling med nevroleptika feilaktig kalt antipsykotika dokumenteres. Evidens for langtidsbehandling mangler helt. Så dokumenteres den bedre evidens for medisinfrie behandling. En sensasjonell studie viser 2020: Psykososial behandling ikke dårligere enn psykososial behandling med nevroleptika.

Mesteparten av pasientene dvs. «opp til 93%» slutter med antipsykotika pga. lav effekt og bivirkninger for 94% (kilder) . For å oppnå at nesten alle (97,3% Bergstrøm et al. 2018) blir medisinert brukes tvangsmedisinering. Psykiatrien forsvarer tvangsmedisinering med fornektelse av evidens av medisinfri behandling. Helsedirektoratet trenerer lovpålagt reduksjon av tvangsmedisinering dokumenteres.

Den nåværende overmedisinering av for mange i for lang tid og for høye doser kan bare opprettholdes med internasjonal skyhøyt tvangsmedisinering da pasientene har mer vett enn psykiaterne når det gjelder medisinering og nekter hvis dem har lov.

Både FNs spesialrapportør på rett på helse Dr. Dainius Pūras og WHO tatt til orde for radikale forandringer der overmedisinering unngås og medisinfrie alternativer står sentralt.

Sammenfatning:

Rindal 14.6.21

Walter Keim