Subject: FFOs svik av menneskerettigheter for personer med nedsatt psykososial funksjonsevne |
From: Walter Keim <walter.keim@gmail.com> |
Date: 08.05.2015 21:04 |
To: rettighetssenteret@ffo.no |
CC: "ldo.no tvang" <post@ldo.no>, We Shall Overcome <post@wso.no>, "Borgerrettsstiftelsen Stopp diskrimineringen" <post@stopdisk.no>, Mental Helse <post@mentalhelse.no> |
FFO svikter
menneskerettigheter for personer med nedsatt psykososial
funksjonsevne
Den
norske Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) støtter
seg på FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med
nedsatt funksjonsevne (CRPD) og FNs menneskerettighetskomité
som overvåker økonomiske, sosiale og kulturelle
rettigheter (3) og skriver 19.12.2013 "Norge
bryter menneskerettighetene" "Tvangsbruken og
tvangslovgivningen i Norge er uforenelig med menneskerettighetene til
personer med psykiske lidelser... (FN) slo fast senest i høst
at Norges praksis med tvangsmedisinering
og beltelegging må opphøre."
(1).
Dette ble innrapportert til FFO skyggerapportering.
I tillegg har Europarådets menneskerettskommissær etter sitt besøk i Norge 19.1. til 23.1.2015 vært bekymret over for mye tvang i psykiatrien og skrevet: «reduce drastically the recourse to involuntary medical treatment & restraints, medical treatment should be based on free & fully informed consent».
Allikevel påstår Staten i utkastet til Norges første CRPD-rapport til FN "Norsk lovgivning er nå i samsvar med konvensjonene". Dermed blir behovet for lovtilpasninger benektet.
I FFOs høringssvaret "Høring - FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)" skrives bare " Vi savner en begrunnelse av hvordan staten vurderer sitt standpunkt opp mot General Comment no. 1 om art 12" (CRPD), dvs. lovtilpasninger blir ikke krevd.
Både LDO , Stopp diskriminering og WSO argumenterer overbevisende for at det trengs et paradigmeskifte med lovforandringer.
Departementet fremhever i vurderingen 22.4.2015 "Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon har fått oppdraget med levering av såkalt ”skyggerapport” på vegne av sivilt samfunn" FFO fikk kr. 300 000.- støtte for denne koordinering, men svikter menneskerettigheter for personer med nedsatt psykososial funksjonsevne, da hovedvekten er på praktisering og referering av lovverket, nødvendige tilpasninger av lovene ikke blir krevd.
Staten nevner 5 % nedgang i tvangsbruk 2013 men ikke oppgang med en tredjedel de siste 15 år (3). Fjerning av behandlingskriteriet som Mental helse og Psykologforening foreslo for 10 år siden ville redusere tvangen med ca. 75 %. Dette er mulig i andre land.
Det har vært tverrpolitisk enighet om reduksjon av tvang i mer enn 15 år og mange forsøk. At tvang er i et spenningsforhold til menneskerettigheter har vært kjent i like lang tid. Noen av dokumentene er:
Både i St.meld. nr. 25 (1996–1997) Åpenhet og helhet, Om psykiske lidelser og tjenestetilbudet og St.prp. nr. 63 (1997–1998) Opptrappingsplanen for psykisk helse 1999–2006 vektlegges brukermedvirkning og mest mulig frivillighet.
Menneskerettigheter 2000: Årsrapport om norsk innsats for menneskerettighetene: «Målet er å redusere bruken av tvang»
Sosial- og helsedirektoratet: Tiltaksplan for redusert og kvalitetssikret bruk av tvang. Juni 2006 « Norge har ligget stabilt høyt sammenlignet med andre land i Europa, når det gjelder tvang»
Både Bernt-rapport (2009) og Paulsrud utvalget (2010) har foreslått å sette ned et lovutvalg for er å styrke selvbestemmelsesretten å samordne og forbedre lovene
Nasjonal strategi for økt frivillighet i psykiske helsetjenester (2012-2015) tar utgangspunkt at «Vi har i for liten grad klart å redusere bruken av tvang». Strategisk hovedmål 2 er derfor: «Psykiske helsetjenester skal ha en så høy kvalitet at bruk av tvang blir redusert til et minstenivå, og det skal aldri brukes tvang som ikke kan forsvares i henhold til lovverk og menneskerettigheter.»
Dessverre var ca. 34 % oppgang i bruken av tvang ovenfor pasienter med psykiske problemer i perioden 2001 til 2013. Antall tvangsinnleggelser viser en oppgang fra 5719 til 7003 i perioden 2001 til 2009 (2:2009) oppgangen fortsatte 2007 til 2010 (dvs. til 39 % siden 2001). Fra 2011 til 2013 er det en liten nedgang (fra 7953 til 7683) i antall tvangsinnleggelser (2:2013). Begrunnelsen for disse høye tallene er ofte påstanden at det er nødvendig pga. pasienten er til fare for seg selv eller andre, men faktum er at det gjelder mindre enn en fjerdedel av tvangen (3). Åpenbart manglet handlekraft å gjennomføre forandringer av lovhjemlene for tvang som ble foreslått av både Bernt-rapport(2009) og Paulsrud utvalget (2010).
Andre land sikrer selvbestemmelse bedre
og begrenser legenes definisjonsmakt.
Jeg kommer fra et land
som har virkliggjort forslagene "Selvbestemmelse og frihet på
lik linje med andre" til mindretallet
i NOU 2011: 9
Økt selvbestemmelse og rettssikkerhet —
Balansegangen mellom selvbestemmelsesrett og omsorgsansvar i psykisk
helsevern:
skriftlig dokumentasjon av informert samtykket gjennom pasientens underskrift
forhåndserklæringer om behandling
Mindretallet i NOU 2011: 9 besto av et av 14 medlemmer og disse
forslagene sammen med forslag å fjerne diskriminieringen av
pasienter med psykiske lidelser ihht. CRPD ble møtt med å
bli "marginalisert, nullet ut, latterliggjort og tiet i
hjel".
Videre er det 10
år gamle forslaget av Mental helse og Psykoloforbundet å
fjerne behandlingskriteriet realisert. Vedtak om tvang er der en
juridisk avgjørelse av en dommer, ikke en medisinsk vurdering
av en psykiater.
Jeg er sjokkert over hvordan tvang utøves
og at Lov om pyskisk helsevern legitimerer menneskerettsbrud
tvangsmedisinering og beltelegging må opphøre ifølge
FN.
Da forslaget å realisere selvbestemmelse og pasientautonomi falt på steingrunn, har jeg reservert meg mot sedering og tvang gjennom en forhåndserklæring mot psykiatrisk undersøkelse, diagnostikk og (tvangs-)behandling. Videre deltok jeg i høringen "Høring - FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)" med bidraget "Helsedepartementets 9-årige kamp mot menneskerettigheter for personer med nedsatt psykososial funksjonsevne: Menneskerettsbrudd tvangsmedisinering, tvungen elektrosjokk og beltelegging må forbys med lov". Dessverre blir alle mine leserbrev om saken ikke publisert.
FFOs høringssvar er uverdig for et land
som feirer seg selv som foregangsland når det gjelder
menneskerettigheter. FFO oppfordres til å ta
menneskerettigheter til personer med nedsatt psykososial
funksjonsevne alvorlig.
Mvh
-- -- Walter Keim Netizen: http://sites.google.com/site/walterkeim/no Pasientrettigheter er menneskerettigheter: http://wkeim.bplaced.net/pasienter.htm FN: Menneskerettsbrudd tvangsmedisinering, tvungen elektrosjokk og beltelegging må forbys med lov: http://wkeim.bplaced.net/files/150317hod.html Reservasjon mot sedering og tvang: http://wkeim.bplaced.net/files/reservasjon_mot_tvang.html Vedlegg/referanse:
LDO 19. des 2013: Norge bryter menneskerettighetene: http://www.ldo.no/no/ombudet/Aktuelt/Nyheter/Arkiv/Featured-news/Norge-bryter-menneskerettighetene/
Norges forpliktelse ovenfor FN å redusere og fjerne tvang i psykiatrien: http://wkeim.bplaced.net/files/FN_tvang.html
Reduksjon av tvang feilet i 15 år: http://wkeim.bplaced.net/files/reduksjon_av_tvang.html
[Pasientrettigheter er menneskerettigheter]