UN Special Rapporteur on Torture banned forced medication 4 March 2013
Til LDO, Brukerutvalget VVHF, Brukerutvalget Helse Sør-Øst, kopi: partigrupper Stortinget, pasientorganisasjoner
En dramatisk økning av tvang i mer enn 2 tiår ble møtt med en klagestorm av pasientene som har sin bakgrunn i lidelsene tvang tilfører. Norges folkerettslige forpliktelser pålegger tvangsfrihet. Nødvendige medisinfrie alternativer ble rasert. Spydspissen Basal eksponeringsterapi (BET) døgnavdeling er nedleggingstruet. Forslaget å svekke samtykkekompetansen vil føre til enda mer tvang.
Allerede mine morsmålslærere ga meg nesten stryk for språklige ferdigheter. Min virksomhetsidee er å samle fakta og forskning. Når det gjelder psykiatri fant jeg en dramatisk økning i tvang og rasering av nødvendige medisinfrie alternativer: Hvordan stoppe den dramatiske økningen av tvang i psykiatrien? Løsningen er å frata psykiatrien hjemmelen for tvag: http://wkeim.bplaced.net/files/Norge-stopp-tvang.html. Psykiatrien trenger hjelp utenfra for å oppfylle folkerettslige forpliktelser. Dessverre blir mine leserbrev om det nesten bare publisert på min egen hjemmeside.
Innhold
Tvangsinnleggelser, tvangsmedisinering i europeisk perspektiv 1
Pasientenes klager 1
Pasientenes lidelser 1
Norges folkerettslige forpliktelser 2
Pasienters traumatisering 2
Tvangsinnleggelsene
steg fra 2001 til 2016 41%. Det var før lovendringen 2017.
Tvangsinnleggelser steg (Hatling
2022) videre fra 5
719 i 2001 til 9
400 i 2022, 10
ganger så mange som i Italia og Portugal. Når jeg nevner dette
til Helsedirektoratet får jeg til svar: Det er ikke sikkert, kanskje
vi bare har blitt flinkere til å telle.
Tvangsmedisinering steg
fra 41 per 100 000 voksne per år i 2017 til 83 per 100 000 voksne i
2022, mer enn 10
ganger så mange som i Baden-Württemberg. Psykiatere ignorere
det og staten tier også.
Ca 40% av tvangsinnlagte ble tvangsmedisinert i 2015. I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering (Helsedirektoratet Kontroll av tvangsbruk i psykisk helsevern 2022). At vedtakene om tvangsmedisinering er i praksis rettsstridig og uten domstolkontroll er en sivilisert rettsstat uverdig.
I 2021 klaget 2879 pasienter på 4372 vedtak i kontrollkommisjonen (Helsedirektoratet IS-3055). 462 klager ble domstolbehandlet.
Ifølge en rapport fra Sintef mottok opp mot 96 prosent av pasienter under tvungent psykisk helsevern medikamentbehandling (Bjerkan og Bjørngaard 2011). I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering.
I «Bruk av tvang innen psykisk helsevern – erfaringer fra pasienter, pårørende og ansatte» (Lauveng et al. 2021) av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, august, 2021 anser 44% av forespurte pasienter opplever langvarig medisinering som veldig skadelig, 22% skadelig og 7% som ikke skadelig. 9% anser langvarig tvangsmedisinering som veldig nyttig 44% som ikke nyttig. Blant de ansatte finner 62% langvarig tvangsmedisinering veldig nyttig og 4% unyttig.0% av pasientene føler seg krenket, 68% har mistillit og 57% får mareritt av behandlingen ifølge Lauveng et al. 2021.
Departementet skriver i Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999): «I forbindelse med det pågående lovarbeidet har en pasient skrevet til departementet at han føler tvangsbehandlingen med nevroleptika som en psykisk tortur som invalidiserer ham.»
I besøksrapporten av Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur i Sørlandet sykehus, Kristiansand 7.-9. september 2015 står det: “Pasienter som var tvangsmedisinert hadde imidlertid stort sett negative opplevelser som blant annet ble beskrevet som «forferdelig», «grusomt», og «tortur».”
«Dialogseminarene viste at en del pasienter beskriver bruken av tvang med sterkt negative ord som krenkelse, tortur, kommunisme og Nazisme, og det var særlig tvangsbehandling med antipsykotika som ble kritisert slik (Forskeren forklarer: Slik opplevde pasientene tvang. Erfaringskompetanse 17. august 2018)
Mette Ellingsdalen Levd liv-antologien: Diskriminering, tvang og tortur
Norsk rett og praksis må være innenfor rammene av rettslig bindende konvensjoner for Norge. Dersom Norge ikke gjennomfører rettighetene, foreligger det et folkerettsbrudd. (NOU 2016: 17. På lik linje. Kapitel 12-7):
I
Prop.147
L (2015–2016) ble det lagt til grunn at
”Grunnloven
§ 92 fastsetter en generell plikt for staten til å
ivareta
menneskerettighetene. Staten skal respektere og sikre
menneskerettighetene slik
disse er nedfelt i Grunnloven og i
traktater som er bindende for Norge. Dette gjelder
blant annet
menneskerettighetene etter EMK og FNs konvensjon om rettighetene
til
mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD). Statens
myndigheter er forpliktet
både til å respektere og til å sikre
gjennomføringen av rettighetene.”
Dette har fått sterk støtte i de internasjonale forpliktelsene av Norge.
«Hasteappell til Norge oppfordrer til å avbryte tvangsbehandling og sykehusinnleggelse umiddelbart» av FNs arbeidsgruppe for vilkårlig internering, FNs spesialrapportør for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne og FNs spesialrapportør for rett til helse. 30. januar 2017 (ref. UA Norge 1/2017).
Komiteen for konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) finner "tvangsbehandling av psykiatrisk og annet helse- og medisinsk fagpersonell er et brudd på ... torturfrihet (art. 15)" (Generell kommentar nr. 1, 2014, CRPD/C/ ).
Komiteen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter uttaler 2. april 2020 E/C.12/NOR/CO/6: Innlemme i loven forbudet mot tvungen administrering av påtrengende og irreversible behandlinger som nevroleptika og elektrokonvulsiv terapi.
Tvangen oppleves av noen som trauma, retraumatisering og overgrep.
«(P)asienterfaringer (viser) at bruk av tvang kan oppleves som et sterkt traumatisk overgrep» (Helsedirektoratet: Kontroll av tvangsbruk i psykisk helsevern i 2015).
«Sixty-nine percent of participants reported perceived trauma.» (Paksarian et al 2014: Perceived trauma during hospitalization and treatment participation among individuals with psychotic disorders.)
«Undersøkelser (se Hammervold, 2009 og Wynn, 2004) viser at ”brukernes opplevelser av belteleggingen er preget av systemets bruk av makt og pasientens sårbarhet der følelser som avmakt, ensomhet, redsel og retraumatisering blir beskrevet” (Norvoll og Husum, 2011, s. 23).
For de som har opplevd overgrep tidligere, kan belteleggingen få svært negative konsekvenser i stedet for en positiv effekt, som de ansatte forventer.» (Erfaringskompetanse.no 2012:3. Tvang i psykisk helsevern. Ansatte og misfornøyde brukeres ulike oppfatninger)
«Skal jeg oppleve et år til på medikamenter, så tar jeg heller ti år i fengsel (...) For det har vært et stort mareritt å bli tvangsmedisinert og gå på disse kjemikaliene som gjør at jeg er en helt annen person enn den jeg vil være, og den jeg er vant til å være. Det er et forskrekkelig mareritt, det er tortur for meg.» ( Reidun Norvoll og Reidar Pedersen, 2017. Tvang og medvirkning i psykiske helsetjenester - Pasienters og pårørendes syn og erfaringer)
World Psychiatric Association ser mulig traumatisering og foreslår alternativer til tvang «The use of coercive practices, such as those listed above (detention, compulsory treatment, seclusion and restraint) carries the risk of harmful consequences, including trauma» World Psychiatric Association (WPA) Position Statement and Call to Action: Implementing Alternatives to Coercion: A Key Component of Improving Mental Health Care
Jeg håper noe er nyttig.
Beste hilsen,
-- -- Walter Keim, 8.12.24 Netizen: http://walter.keim.googlepages.com KEIM, Walter. Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Medical Research Archives https://esmed.org/MRA/mra/article/view/4866 Case Keim Against Germany: No Right to Information Law in Bavaria: https://t.co/krZaa1Jyok http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html
NRK 18.12.24: Statsforvalter trekker seg: – En varsla katastrofe. Det dreier seg om manglende behandling av klager på tvangsmedisinering, som har gått ut over pasienters rettssikkerhet.
tvang-2000-2022.png
Flammer-2019.png
Lauveng-2021-skader-alle.png
tvang-internasjonal.png