Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Keim, Walter. Medical Research Archives 2023
New WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care, Verdens helseorganisasjon WHO 10. juni 2021
FN Special Rapporteur on Torture bannlyste tvangsbehandling 4 mars 2013
Åpent brev til Klinisk etisk komitè (KEK) Vestre Viken.
KEK sin bekyringsmelding basert på subjektive opplevelser av 9 frivillige pasienter skal settes i sammenheng med kvantifisering på gruppenivå av behandlingsresultater av BET og standardbehandling. En sammenlikning av BET og standardbehandling med KEKs prinsipper velgjørenhet, ikke-skade, autonomi og rettferdighet viser at BET er mye bedre både på gruppenivå og færre misfornøyde pasienter enn tvang i standardbehandling som krenker prinsippene. Standardbehandlingens utstrakte bruk av diskriminerende tvang uten tilstrekkelig evidens på mer enn 9400 tvangsinnleggelser av 6600 pasienter i 2022 skader og er i et spenningsforhold til tortur i norsk rett og tortur og umenneskelig behandling etter internasjonal rett.
Derfor er det mer enn underlig at KEK synes implisitt å godta 60 år med medisinering av for mange i for lang tid uten evidens, men man kritiserer BET som klarer å helbrede mange som er erklært «behandlingsresistent» av standardpsykiatri. At dette faglig lavmål blir brukt som argument å legge ned BET døgnavdeling er skandaløst ensidig. KEK skriver at «ikke alle er enig i bekymringen» og mindretalet oppfordres å skrive en dissens i etikkens og fornuftens navn.
Klinisk etisk komitè
(KEK) i Klinikk for psykisk helse og rus (PHR) ønsker med dette å
spille inn
en bekymring knyttet til behandlingstilbudet i Basal
eksponeringsterapi (BET) i klinikken. Dette
på bakgrunn av
artikkelen «Når
behandling gjør vondt verre –erfaringer fra basal
erfaringsterapi
(BET)» (2022) ved Nina Helen Mjøsund og
medarbeidere.
Erfaringene (fra 9
pasienter) formidlet av deltakerne i
studien aktualiserer de sentrale etiske
prinsippene om ikke-skade,
velgjørenhet, autonomi og rettferdighet:
Ikke-skade prinsippet
handler om plikten vi har som helsepersonell til å unngå å
påføre
pasienter ekstra lidelse og å forebygge skade.
Velgjørenhetsprinsippet
handler om plikten til å gjøre godt og gi god behandling, ved
å
forebygge, lindre og gi omsorg.
Autonomiprinsippet
aktualiseres ved at det på bakgrunn av manglende evidens
for
behandlingen er usikkert om man kan informere pasientene godt
nok om virkning og
bivirkning av behandlingen, slik at de kan gi
et reelt informert samtykke til behandling.
Rettferdighetsprinsippet
aktualiseres ved ressursbruken som er knyttet til
et
behandlingstilbud med mangelfull evidens som ledd i en
offentlig helsetjeneste. Kunne
ressursene hatt en bedre
anvendelse ved å satse på bedre dokumenterte metoder?
Vår intensjon er ikke å mene noe om metoden eller behandlingstilbudet, men å formidle vår bekymring.
BET er anbefalt av Europarådet, WHO og FH Høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). FHI spurte 2022, 2023 og 4. kvartal 2023 alle BET pasienter ikke bare de misfornøyde og finner at dem er på gruppenivå mer fornøyd enn ellers i psykiatrien. Det er 1,5 år ventetid på tross av at henvisning blir unnlatt pga. lang ventetid, polemikk mot og feilinformasjon om tilbudet.
De sentrale etiske prinsippene om ikke-skade, velgjørenhet, autonomi og rettferdighet legges til grunn:
BET pasientene er stort sett under frivillig behandling og kunne slutte når som helst, dvs. skadene er selvflorskylt. De få under tvang kunne stikke av da dørene er åpen. Pasienter under tvagsmedisinering kan ikke slutte og behandlere har derfor ansvar for skader. Klager til fylkeslegen er sjanseløs, rettsstridig og det er aldri prøvd i retten, noe som er uverdig et sivilisert rettssamfunn
BET er frivillig og pasientene gis den velgjørenhet at dem kan slutte. Standardbehandling har økt tvang med 50% i de siste 2 årtier, ti ganger så høy som Italia og Portugal. Selv om reduksjon er lett ble det sabotert og lidelsene er stigende. BET har selv bestilt undersøkelsen for å lære. Ifølge riksrevisjonen mangler psykiatrien systematisk oppfølging av behandlingsresultatene.
Det er ca. 10% av BET deltagere som blir dårligere, men halvparten opplever recovery og 80% blir bedre. Dette er BET åpen om og må det selvfølgelig informeres om i begynnelsen. Til sammenlikning får 20% en forverring av symptomene på psykosen, ca, 10% klinisk observerbart (Samara et al. 2019) som det aldri opplyses om. I standardbehandling informeres ikke om at den lille effekten er usikker og langtidsevidens mangler og skadepotensiale av tvang. Derfor oppnås ikke informert samtykke i standardbehandling.
Det er urettferdig at tvang som skader og er i et spenningsforhold til tortur ifølge norsk rett og tortur og umenneskelig behandling ifølge Norges internasjonale forpliktelser fortsetter å øke. Å legge ned BET som gir kronikkere en sjanse og bruke disse resurser for behandling uten evidens som ikke virker, skader ville være ufornuftig og absurd.
Flertallet i KEK tar bare hensyn til 9 pasienter med subjektive dårlige erfaringen med BET som kunne sluttet, men ignorerer gruppenivå at halvparten oppnår recovery og 80% bedring. Selv om det er forøkning som ikke er randomisert (Heggdal et al. 2016) så har 60 års forskning med antipsykotika vist bare 9% farmasøytisk akutt lettelse av symptomer (Leucht et al. 2017) som er usikker pga. antipsykotikanaive deltagere mangler. 9 pasienter har skrevet til Vestre Viken med krav å opprettholde BET. Mer enn 9000 diskriminerende tvangsinnleggelser og at nesten alle med psykose medisineres uten tilstrekkelig evidens ignoreres. Videre langtidsmedisineres mange uten evidens i det hele tatt og kronifiseres. Disse tusenvis av pasienter som lider ignoreres. Selv om BET studiene er ikke randomisert er resultatene utrolig gode. Å kreve randomiserte studier av BET er å kaste stein i et glasshus når men ser på standardbehandling.
Skal subjektive opplevelser av 9 pasienter under frivillig BET behandling trumfe diskriminerende tvang for mer enn 9000 tvangsinnleggelser per år som kvalifiserer objektiv sett til tortur og umenneskelig behandling etter internasjonal rett? Mange tusen pasientene har i 60 år blitt feilinformert, forgjeves vegret seg mot nytteløs medisinering og ble tvangsmedisinert. Dette ville fortjene en bekymringsmelding etter KEKs prinsipper.
At KEK spør om «ressursene hatt en bedre anvendelse» bort fra BET er derfor virkelighetsfjern og absurd. BET er den beste behandling for «behandlingsresistene».
Pasienter er på gruppenivå mer opplyst enn behandlere om årsak til psykose, diagnostisering og fornuftig medisinering, Derfor er det et paradoks at staten gir behandlere rett på tvang med sviktende tilsyn og fraværende prøving i domstolene. Psykiatrien hat utnyttet denne skandaløse situasjonen og ignorert pasientenes motstand i 60 år. Vestre Viken tvangsmedisinerte 94,9 per 100 000 innbyggerne i 2022, Helse Sør-Øst 89,5 mens gjennomsnitt i Norge var 80,6. Tvangsreduksjon er lovpålagt men er blitt motarbeidet i to årtier. (I den tyske delstat Baden-Württemberg er det 7 tvangsmedisinerte per 100 000 innbyggere (Flammer et al. 2019). Det ignorerer KEK til fordel av 9 misfornøyde pasienter av et av det beste tilbud på gruppenivå som finnes.
KEK manipulerer virkeligheten og forskning og er et offer av korstoget mot medisinfri behandling og polemikk mot BET.
Rindal, 5.10.24
Walter Keim