The United Nations Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras has called for «World needs “revolution” in mental health care». “There is now unequivocal evidence of the failures of a system that relies too heavily on the biomedical model of mental health services, including the front-line and excessive use of psychotropic medicines, and yet these models persist”

New WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care, Verdens helseorganisasjon WHO 10. juni 2021

Til Klinisk etisk komitè (KEK) Vestre Viken. Kopi: LDO, Klinikkdirektør Kirsten Hørthe i Vestre Viken, Sondre Sperle Nguyen Engebretsen Klinikk psykisk helse og rus Klinikkoverlege, Nina Helen Mjøsund FoU-avdelingen i Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken HF, Heidi Taksrud, Avd. Sjef., Kirsten Sæbøe Nystuen, Brukerutvalget VVHF, Brukerutvalget Helse Sør-Øst, pasientorganisasjoner (tilføyet)

KEK sin bekyringsmelding er manipulerende, virkelighetsfjern og ignorerer forskning og menneskerettigheter

KEK sin bekyringsmelding basert på subjektive opplevelser av 9 frivillige pasienter som ikke er representative skal settes i sammenheng med kvantifisering på gruppenivå av behandlingsresultater av BET og standardbehandling. En sammenlikning av BET og standardbehandling med KEKs prinsipper velgjørenhet, ikke-skade, autonomi og rettferdighet viser at BET er mye bedre både på gruppenivå og færre misfornøyde pasienter enn tvang i standardbehandling som krenker prinsippene. Standardbehandlingens utstrakte bruk av diskriminerende tvang uten evidens på mer enn 9400 tvangsinnleggelser av 6600 pasienter i 2022 skader og er i et spenningsforhold til tortur i norsk rett og tortur og umenneskelig behandling etter internasjonal rett.

Derfor er det mer enn underlig at KEK synes implisitt å godta 60 år med medisinering av for mange i for lang tid uten evidens, men man kritiserer BET som klarer å helbrede mange som er erklært «behandlingsresistent» av standardpsykiatri. At dette faglig lavmål blir brukt som argument å legge ned BET døgnavdeling er skandaløst ensidig. KEK skriver at «ikke alle er enig i bekymringen» og mindretalet oppfordres å skrive en dissens i etikkens og fornuftens navn.



Innhold

KEK sin bekyringsmelding 1

Standardbehandling 2

Menneskerettighet torturfrihet 3

Pasienters syn på tvangsmedisinering i et spenningsforhold til tortur

Sammenlikning BET med standardbehandling 3

Konklusjon 4



KEK sin bekyringsmelding

Klinisk etisk komitè (KEK) i Klinikk for psykisk helse og rus (PHR) ønsker med dette å spille inn
en bekymring knyttet til behandlingstilbudet i Basal eksponeringsterapi (BET) i klinikken. Dette
på bakgrunn av artikkelen «Når behandling gjør vondt verre –erfaringer fra basal
erfaringsterapi (BET)» (2022) ved Nina Helen Mjøsund og medarbeidere.
Erfaringene (
fra 9 pasienter) formidlet av deltakerne i studien aktualiserer de sentrale etiske
prinsippene om ikke-skade, velgjørenhet, autonomi og rettferdighet:

Vår intensjon er ikke å mene noe om metoden eller behandlingstilbudet, men å formidle vår bekymring.

Standardbehandling

Det kreves evidens av BET. Hvilken forskning og evidens støtter standardbehandling?

BET representerer framtiden ifølge Europarådet, WHO og FH når man ser på forskning og menneskerettigheter (LDO 2,3) som tilsier et paradigmeskifte:

Dette er utførlig dokumentert i «Falsifisering av psykiatriens myter tvinger frem et paradigmeskifte og en revolusjon i behandling» (4). Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Keim, Walter. Medical Research Archives 2023 (5).

Psykiatrien har i 60 år drevet med eksperimentell uetisk overmedisinering uten evidens da antipsykotikanaive studier mangler.

I forarbeidene til lov om psykisk helsevern Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999) kapittel 8.4.6 var «Departementet (...) av den oppfatning at et strengt faglig forsvarlighetskriterium, krav om grundige forundersøkelser og et krav om «stor sannsynlighet» for at tvangsbehandlingen ville ha en positiv effekt, ville sikre mot overtredelse av EMK artikkel 3» (forbud mot tortur).

Sivilombudsmannens (SOM) uttalelse 21.1.2019 (2017/3156): "Ettersom Fylkesmannen har lagt til grunn en uriktig forståelse av kravet til stor sannsynlighet og dermed en uriktig rettsanvendelse, er vedtakene om tvangsmedisinering ulovlige."

Helsedirektoratet saboterte Sivilombudsmannen, feilinformerte Fylkesmenn, brukte knep, godkjente ulovlig tvangsmedisinering 2019 på basis av faglig lavmål i påvente av pågående revidering av retningslinjene. Etter at Helsedepartementet har også vurdert at «stor sannsynlighet» (phvl § 4-4) for helbredelse ikke oppnås har Sivilombudet 5.11.21 igjen oppfordret å slutte med tvangsmedisinering. Fylkeslegen (nå statforvalteren) er nærmest et latterlig klageorgan. Både NIM og LDO etterlyser en vurdering av kunnskapsgrunnlaget for tvangsmedisinering i lys av menneskerettslige forpliktelser.

Husum et al. 2022 (10) har sett på standardbehandling i psykiatrien og fant så mye som 72% av pasienter som mottar psykiske helsetjenester har opplevd at pasienter blir behandlet med manglende respekt, 76% har opplevd å bli avvist, og 55% opplever trusler. Mange av de som utsettes for tvang risikerer å utvikle en PTSD lidelse i etterkant så tenkes at det er viktig at alle pasienter skal oppleve å bli behandlet med respekt.

66% av pasientene anser langvarig medisinering som skadelig (Lauveng et al. 2021). 70% føler seg krenket, 68% har mistillit og 57% får mareritt av behandlingen. «Avhengig av styrke og varighet på disse reaksjonene, kan dette være en indikasjon på mulig post traumatisk lidelse (PTSD), og at nesten halvparten av pasientene kan være i risikosonen for PTSD etter behandling i helsevesenet er sterkt bekymringsfullt.»

I «Vårt høyeste ønske er at loven følges» vinner Lauveng et al. 2020 at pasientenes lovfestete rettigheter bl. a. omsorg, respekt og holdninger ikke oppfylles.

Dette ignorere psykiatrien og KEK er likegyldig, men 9 misfornøyde pasienter tas til inntekt for bekymring.

Menneskerettighet torturfrihet

Internasjonale aktører kom med bl. a. følgende innspill, der tvangsbehandling ble bannlyst av FNs torturtilsyn, bør forbys og opphøre umiddelbart:

Både FN rapporteur for rett til helse, WHO, ØSK og WPA er primært opptatt av pasienters helse.

Pasienters syn på tvangsmedisinering i et spenningsforhold til tortur

Ifølge en rapport fra Sintef mottok opp mot 96 prosent av pasienter under tvungent psykisk helsevern medikamentbehandling (Bjerkan og Bjørngaard 2011). I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering.

I «Bruk av tvang innen psykisk helsevern – erfaringer fra pasienter, pårørende og ansatte» av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, august, 2021 anser 44% av forespurte pasienter opplever langvarig medisinering som veldig skadelig, 22% skadelig og 7% som ikke skadelig. 9% anser langvarig tvangsmedisinering som veldig nyttig 44% som ikke nyttig. Blant de ansatte finner 62% langvarig tvangsmedisinering veldig nyttig og 4% unyttig.

Spenningsforhold av tvangsmedisinering til torturforbudet er synlig fra et pasientperspektiv:

Sammenlikning BET med standardbehandling

BET er anbefalt av Europarådet, WHO og FH Høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). FHI spurte 2022, 2023 alle BET pasienter ikke bare de misfornøyde og finner at dem er på gruppenivå mer fornøyd enn ellers i psykiatrien, spesielt sammenliknet Blakstad Akuttseksjon B og Blakstad Akuttseksjon C. Det er 1,5 år ventetid på tross av at henvisning blir unnlatt pga. lang ventetid, polemikk mot og feilinformasjon om tilbudet.

De sentrale etiske prinsippene om ikke-skade, velgjørenhet, autonomi og rettferdighet legges til grunn:

Konklusjon

Flertallet i KEK tar bare hensyn til 9 pasienter med subjektive dårlige erfaringen med BET som kunne sluttet, men ignorerer gruppenivå at halvparten oppnår recovery og 80% bedring. 87 % av BET pasientene svarte at de aldri hadde blitt behandlet nedlatende eller krenkende av behandlerne/ personalet under dette oppholdet (FHI 2023). Selv om det er forøkning som ikke er randomisert (Heggdal et al. 2016) så har 60 års forskning med antipsykotika vist bare 9% farmasøytisk akutt lettelse av symptomer (Leucht et al. 2017) som er usikker pga. antipsykotikanaive deltagere mangler. 9 pasienter har skrevet til Vestre Viken med krav å opprettholde BET. Mer enn 9000 diskriminerende tvangsinnleggelser og at nesten alle med psykose medisineres uten tilstrekkelig evidens ignoreres. Videre langtidsmedisineres mange uten evidens i det hele tatt og kronifiseres. Disse tusenvis av pasienter som lider ignoreres. Selv om BET studiene er ikke randomisert er resultatene utrolig gode. Å kreve randomiserte studier av BET er å kaste stein i et glasshus når men ser på standardbehandling.

Skal subjektive opplevelser av 9 pasienter under frivillig BET behandling trumfe diskriminerende tvang for mer enn 9000 tvangsinnleggelser per år som kvalifiserer objektiv sett til tortur og umenneskelig behandling etter internasjonal rett? Mange tusen pasientene har i 60 år blitt feilinformert, forgjeves vegret seg mot nytteløs medisinering og ble tvangsmedisinert. Dette ville fortjene en bekymringsmelding etter KEKs prinsipper.

At KEK spør om «ressursene hatt en bedre anvendelse» bort fra BET er derfor virkelighetsfjern og absurd. BET er den beste behandling for «behandlingsresistene».

Pasienter er på gruppenivå mer opplyst enn behandlere om årsak til psykose, diagnostisering og fornuftig medisinering, Derfor er det et paradoks at staten gir behandlere rett på tvang med sviktende tilsyn og fraværende prøving i domstolene. Psykiatrien hat utnyttet denne skandaløse situasjonen og ignorert pasientenes motstand i 60 år. Det ignorerer KEK til fordel av 9 misfornøyde pasienter av et av det beste tilbud på gruppenivå som finnes.

(Da pasientene er mer fornuftig enn behandlere når det gjelder medisinering er det bare mulig med tvang. Helse Sør-Øst tvangsmedisinerte 87.8 per 100 000 innbyggere over 16 år mens gjennomsnitt i Norge var 83. Tvangsreduksjon er lovpålagt men er blitt motarbeidet i to årtier. I den tyske delstat Baden-Württemberg er det 7 tvangsmedisinerte per 100 000 innbyggere (Flammer et al. 2019). I 2022 klaget 1659 pasienter mot tvangsmedisinering.)

KEK manipulerer virkeligheten og forskning og er et offer av korstoget mot medisinfri behandling og polemikk mot BET.

Psykiatere lurt seg selv, myndighetene, samtykkeutvalget, KEK Vestre Viken og offentligheten men ikke pasientene angående trosbasert medisinering av nesten alle i for lang tid.

Rindal, 3.10.24

Walter Keim

PS: Melding til brukerrepresentant og Reidar Pedersen: «I fornuftens og etikkens navn oppfordres dere å skrive en dissens da bekymrinsgmeldingen inngår i argumentasjonen å legge ned BET døgnavdeling.”


Referanser:

  1. Litteratur: Basal eksponeringsterapi (BET): http://wkeim.bplaced.net/files/Literatur-Basal-eksponeringsterapi.html

  2. 29.07.2024: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO): Undersøkelse av menneskerettsvurderinger i bærekraftsplan

  3. 22.07.2024: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)om BET-behandling på Blakstad: – Vi følger med på hva Vestre Viken gjør

  4. Falsifisering av psykiatriens myter tvinger frem et paradigmeskifte og en revolusjon i behandling

  5. Paradigm Shift to Promote a Revolution of Treatment of Schizophrenia to Achieve Recovery. Keim, Walter. Medical Research Archives 2023

  6. Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on the Rights of Persons with Disabilities and the UN Special Rapporteur on the Right to Health. 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017 https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=22955

  7. Economic and Social Council E/C.12/NOR/CO/5 13 December 2013 Concluding observations on the fifth periodic report of Norway

  8. World Health Organization 10. juni 2021. WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care https://www.who.int/news/item/10-06-2021-new-who-guidance-seeks-to-put-an-end-to-human-rights-violations-in-mental-health-care

  9. World Psychiatric Association (WPA) 2020. Supporting and implementing alternatives to coercion in mental health care https://www.wpanet.org/alternatives-to-coercion

  10. Husum et al. 2022: Frequent Violations and Infringements against Users in Mental Health Care Confirmed by Both Users and Professionals – A Quantitative Study https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01612840.2022.2063461