The United Nations Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras has called for «World needs “revolution” in mental health care». “There is now unequivocal evidence of the failures of a system that relies too heavily on the biomedical model of mental health services, including the front-line and excessive use of psychotropic medicines, and yet these models persist”

«Vil skape pasientenes helsetjeneste» Det er vanskelig å sette pasienten i sentrum hvis det allerede står noen andre der. Helseminister 12.12.2013

Til
Helsedirektoratet (ref. 2015/5816-49) [tilføyet]
Kopi: Helsedirektør, FHI, Helsedepartementet, Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp, ICJ, Pasientorganisasjoner

Revidering av retningslinjene er for lengst nødvendig for å skape pasientenes helsetjeneste

I Aftenposten 20.5.19 informerte medlem av tvangslovutvalget Trond Aarre at «Helsedirektoratet feilinformerer om antipsykotiske medikament». Det dreier seg om rettstryggleiken til pasientar som vert tvangsmedisinerte. Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp fulgte i Aftenposten 7. juni 2019 opp med: Feilinformasjon om legemidler. Ketil Lund skrev i Aftenposten 12. juni 2019: Helsedirektoratet saboterer Sivilombudsmannen.

Svaret fra Helsedirektøren var at «Helsedirektoratet vil gjennomgå kunnskapsgrunnlaget ved bruk av antipsykotika ved behandling av førstegangspsykose» og arbeidet med revisjon av nasjonale retningslinjer er allerede igang. Uten at det er mulig å dokumentere at dette finnes, konkluderer han imidlertid med at inntil ny kunnskap og eventuelle lovendringer foreligger, kan lovens strenge vilkår for tvangsbehandling likevel være oppfylt «i tråd med dagens praksis». [Arbeidet i arbeidsgruppen var ikke påbegynt 2019.]

Religion er bygget på tro, vitenskap på kunnskap. Fortsettelsen av praksisen av ulovlig tvangsmedisinering er bygget på den urealistiske tror at kunnskapsgrunnlaget kommer senere.

[Retningslinjene bruker studier fra 90-tallet som har ca. dobbelt så stor effekt (Leucht et al. 2009, Figur 4) som nyere metastudier, f.eks. Leucht et al. 2009: Der er 41% av pasientene som oppnår symptomlette, minus 24% placeboeffekt gjør at det er 17% av pasientene farmasøytisk effekt pga. antipsykotika. Mesteparten av studiene er basert på minimal symptomlette.
Påstanden «Pasienter med førstegangspsykose har vanligvis god behandlingsrespons på antipsykotiske legemidler. Ved adekvat legemiddelbehandling blir over halvparten upsykotiske i løpet av tre måneder» er uten kilde. Hva er «upsykotisk»? Nevroleptika virker på symptomene ikke på psykosen.]

Leucht et al. 2012 konkluderte for videre forskning er "focus on outcomes of social participation and clarify the long-term morbidity and mortality".“… nothing is known about the effects of antipsychotic drugs compared to placebo after three years” (Leucht et al. 2012, p. 27). Allikevel legitimerer den Nasjonale retningslinje for behandling av psykoselidelse 2013 langtidsmedisinering med nevroleptika. FHI 2015: ISBN 978-82-8121-958-8 om vedlikeholdsbehandling og Bjornestad, Larsen et al. 2017 innrømmer at evidens for vedlikeholdsmedisinering mangler: «Due to the lacking long-term evidence base (Sohler et al. 2015)...». Dette er skrevet av 10 norske psykiaterne. FHI rapporten 2019 ISBN 978-82-8082-948-1 om effekt av langtidsbehandling med antipsykotika kommer til samme resultat. Revidering av Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse er åpenbart moden for revidering.

Internasjonal har FN Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras tatt til ordet for å avvikle overmedisinering basert på det biomedisinske modell. Prosjektet «WHO QualityRights initiative – improving quality, promoting human rights» viser hvordan tvangsbehandling kan reduseres. (se Funk et al. 2019: Practical strategies to end coercive practices in mental health services).

Allerede 02.01.2018 fikk Helsedirektoratet informasjon om det: Retningslinjene må oppdateres for å beskytte pasientens helse: Trenger Helsedirektoratet hjelp for realisering av pasientenes helsetjeneste? Dette ble fulgt opp med bl. a.

Helsedirektoratets hjelpløse nøling og trenering er i strid med målet om å skape pasientenes helsetjeneste. Mer enn 16 henvendelser over de siste 4 år tegner følgende bilde:

Dessverre synes innsatsen forgjeves, Helsedirektoratets fagpersoner synes å fortsette å legitimere psykiatriens myter og fortellinger som mangler evidens.

Leucht et al. 2017 (“Sixty Years of Placebo-Controlled Antipsychotic Drug Trials in Acute Schizophrenia”) har funnet «god respons» for akutt psykose 23% minus 14% placebo dvs. 9%, dvs. 50% eller mer reduksjon av symptomene. Hvis det å hjelpe 9% er en «revolusjon i behandlingen» så er placebo en enda større revolusjon. Når det er så få som hjelpes er det en egenskap av medisinen og det er feil å snakke om behandlingsresistens, dvs. tillegge pasientene skylden for ikke å bli frisk. Når effekten er liten og flere av bivirkningene er større, gjør det frafallet stort og det er feil å påstå at frafallet skyldes pasientenes sykdom f. eks. mistenksomhet osv.

Psykiatrien går ut ifra en kunnskapsresistent myte at det er uetisk å behandle schizofrenei/psykose uten antipsykotika. Antipsykotika blir betegnet som «revolusjon i behandlingen». Derfor mangler antipsykotikanaive studier (Bola et al. 2011) og alle tilbys antipsykotika og nesten alle blir medisinert. Ulovlig tvangsmedisinering uten tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag støtter opp om overmedisineringen.

Psykiatrien har en kunnskapsresistent forestilling at det «tilbakefall» etter seponering skyldes at sykdom kommer tilbake. Dermed blir seponeringseffekter utelukket og det oppfattes ikke at det er feil å medisinere alle.

Pasientene deler ikke psykiatriens vrangforestillinger om at alle må medisineres og mer enn to tredjedeler (f. eks. CATIE 72 %) slutter pga. bivirkninger og manglende positiv virkning. Kunnskapssenteret rapporterte i «Effekt og sikkerhet av første- og annengenerasjons antipsykotika ved schizofreni hos voksne. Rapport 8–2009» side 76: «Pasienter som behandles med antipsykotika har vist å ha stort frafall fra behandlingen (39). ... Størrelsen på frafall er rapportert opptil 93 % i de inkluderte studiene. Det er et problem at pasienter som trenger et legemiddel slutter å ta dette... På grunn av sykdommen er mange ofte mistenksomme og skeptiske til behandlingen.» Disse vurderingene setter til side lav effektstørrelse og bivirkningen til fordel for spekulasjoner.

Langtidsmedisinering med nevroleptika uten evidens var et eksperimentell, uetisk sjansespill med pasienters helse i 60 år. Bergstrøm et al. 2018 falsifiserer denne behandlingsmetoden med en registerstudie av Open dialogue vs. TAU i Finland. At uføretrygding, reinnleggelse og pasienter under behandling halveres viser at pasienters helse skades.

Helseskaden av dobbel uføretrygding og pasienter under behandling er dyrt og koster mye. «Pasientenes helsetjeneste» forblir urealisert. Ville forskningsbasert bruk bedre helsen og frigjøre 4 milliarder kr. per år for å behandle dobbelt så mange?

Direktoratet legitimerer denne uhelsen bl. a. med feilinformasjon som legitimerer ulovlig tvangsmedisinering og oppfordres derfor å gå bort fra «Uhelsedirektoratet» til å bli et Helsedirektorat som fremmer helsen og støtter opp om pasientenes helsetjeneste.

Rindal, 30.7.2019

Mvh

Walter Keim

Innsyn fikk fram: Helsedirektoratet 28.6.2019: «Revisjon av retningslinjen er allerede bestemt gjennom innlegget i Aftenposten signert Bjørn Guldvog, så vi trenger å komme raskt i gang»

Emne: Svar på begjæring om innsyn i igangsetting av arbeidet av revidering av Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse
Dato: Wed, 5 Jun 2019 07:10:41 +0000
Fra: Karin Irene Gravbrøt <Karin.Irene.Gravbrot@helsedir.no>
Til: walter.keim@gmail.com <walter.keim@gmail.com>
CC: Torunn Janbu <Torunn.Janbu@helsedir.no>, Geir Stene-Larsen <Geir.Stene-Larsen@helsedir.no>

Til
Walter Keim

Helsedirektoratet viser til dine henvendelser om vårt arbeid med revisjon av Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (IS-1957).

Retningslinjen ble publisert i juni 2013, og siden den gang har det kommet til ny forskingsbasert kunnskap. Vi har også flere års erfaring med tjenestenes bruk av retningslinjen.

I perioden fra 2013 og fram til i dag, har Folkehelseinstituttet (FHI) gjennomført flere systematiske søk og oppsummeringer med relevans for denne revisjonen. Det er ikke alltid slik at direktoratet bestiller alle oppsummeringer selv, men vi samarbeider med FHI og bruker deres publikasjoner selv om de er bestilt av andre. Et eksempel er https://www.fhi.no/publ/2018/langtidsbehandling-med-antipsykotika-hos-personer-med-schizofrenispektrumli/

Det pågår nå et prosjekt i FHI som også er tilknyttet forarbeidet for revisjonen. Det prosjektet skal gi oss informasjon om hvordan pasienter som har psykosesymptomer behandles med antipsykotika og om den behandlingen som gis er i tråd med retningslinjene gitt fra Helsedirektoratet. Det skal også studeres om behandlingen har endret seg over tid og om innføringen av medikamentfritt behandlingsalternativ har påvirket behandlingen av denne pasientgruppen, https://www.fhi.no/cristin-prosjekter/aktiv/bruk-og-konsekvenser-av-antipsykotika-bruk-i-den-norske-befolkning-psychoph/ Resultatet av dette prosjektet er viktig å ha med i revisjonsarbeidet. Mer informasjon om dette finner du på FHIs nettside. Prosjektet varer ut 2022, men vi vil få svar på spørsmålene om bruk av antipsykotika ved psykose tidligere. Tidspunkt avhenger at tiden det tar for utlevering av data til FHI, og er foreløpig ikke fastsatt.

Videre skal det gjøres systematiske søk etter internasjonale retningslinjer. Først da avgjøres det om det er behov for ytterligere kunnskapsoppsummering som bestilles fra FHI.

Helsedirektoratet følger internasjonale metodekrav ved utvikling av nasjonale faglige retningslinjer.

Vi håper dette var oppklarende informasjon.

Vennlig hilsen

Karin Irene Gravbrøt
seniorrådgiver
avdeling spesialisthelsetjenester
Helsedirektoratet
Postadresse: Pb 220 Skøyen, 0213 Oslo
https://helsedirektoratet.no https://helsenorge.no/

Oppfølging: 10.02.2022 Prosjektet er forsinket og det kom ikke resultater. Sluttdato er satt til 22.04.2025

Til
Avdelingsdirektør Avdeling Spesialisthelsetjenester
Divisjon Kvalitet og forløp
Helsedirektoratet

Det refereres til meddelelse 3 Juni 2019.

Det begjæres innsyn i bestillinger av “kunnskapsoppsummeringer (som) innhentes” i arbeidet med revisjon av Nasjonal faglig retningslinje.

Mvh
Walter Keim

Prosjekter fra 2017: 21.12.2017 Innsyn i medhold av offl. i Helsedirektoratets bestillingene

Emne: SV: Innsyn igangsetting av arbeidet av revidering av Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse
Dato: Mon, 3 Jun 2019 12:31:49 +0000
Fra: Torunn Janbu <Torunn.Janbu@helsedir.no>
Til: walter.keim@gmail.com <walter.keim@gmail.com>
CC: Bjørn Guldvog <Bjorn.Guldvog@helsedir.no>, Postmottak (Ekstern post til arkivet) <f-arkivar@helsedir.no>

Takk for henvendelsen.

Arbeidet med revisjon av Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser IS1957, er i startfasen.

Det innhentes kunnskapsoppsummeringer, men så langt er det ikke nedsatt arbeidsgruppe eller skrevet noen dokumenter.

Torunn Janbu
Avdelingsdirektør Avdeling Spesialisthelsetjenester
Divisjon Kvalitet og forløp
Helsedirektoratet

Emne: Innsyn igangsetting av arbeidet av revidering av Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse
Fra: Walter Keim <walter.keim@gmail.com>
Dato: 28.05.2019, 14:40
Til: Helsedirektoratet <postmottak@helsedir.no>
CC: Bjørn Guldvog, Helsedirektør <Bjorn.Guldvog@helsedir.no>

Det refereres til Aftenposten 28.5.19: Reglene for tvangsbehandling er under revidering: "Arbeidet med revidering av (Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse) er allerede i gang" av helsedirektør Guldvog.

Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse 2013 ble gjennomført med bred deltagelse av fagfolk og brukere. Foregår revideringen bak lukkete dører?

Det begjæres innsyn i igangsetting av arbeidet og medlemmer av arbeidsgruppen med revidering av Nasjonal retningslinje for behandling av psykoselidelse i medhold av offentlighetsloven.

Mvh

--
--
Walter Keim
Netizen: http://walter.keim.googlepages.com
Is it possible to enforce access to information in Bavaria?
http://wkeim.bplaced.net/files/enforce_access_to_information.html
Paradigm shift: Can Open dialogue reduce schizophrenia per year to one tenth
and quadruple recovery (from less then 20% to 80%)?
http://wkeim.bplaced.net/files/recovery-en.html
Pasientenes erfaringer med fravær av beskyttelse mot helseskadelig behandling,
menneskerettigheter, demokrati og rettssikkerhet
http://wkeim.bplaced.net/files/pasienterfaringer.html