The United Nations Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras has called for «World needs “revolution” in mental health care». “There is now unequivocal evidence of the failures of a system that relies too heavily on ... excessive use of psychotropic medicines”
Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment immediately by e.g. UN rapporteur on the Right to Health dated 30. January 2017
Både erfaringskunnskapen og forskningen er krystallklar: den medisinske modell med sine diagnoser og medisiner er en folkehelsekatastrofe. Birgit Valla på facebook 2.10.19
Åpent brev til Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT), Det medisinske fakultet UiO
NORMENTs informasjon skal sees på bakgrunn av forskningen om virkningene av antipsykotika. Realitetsorientering med korrekt og presis gjengivelse foreslås. Korrekt informasjon gjør pasientenes samtykke gyldig. Både et flertall av pasientene, folk som er vant til etterrettelig informasjon og kjent med råd og krav av FNs rapporteur for rett til helse vil sette pris på en korrektur som tjener pasientenes helse. Forståelsen for medisinfri behandling styrkes dermed og forslagene om ytterlige forskning på område aktualiseres, dvs. avklaring på spørsmål «Åpner medikamentfritt behandlingstilbud på sikt et paradigmeskifte som kan realisere recovery slik at schizofreni per år reduseres til en brøkdel, sykdom/uføretrygd reduseres til en tredjedel og recovery flerdobles?» Både respekt av umiddelbar slutt på tvangsmedisinering og slutt på eksessiv medisineringen ifølge FNs rapporteur for rett til helse blir lettere realiserbart.
NORMENT informerer under «Vi forsker på Medikamenter» slik:
«Antipsykotiske medisiner er effektive medikamenter ved schizofreni, og har de senere år også blitt tatt i bruk ved bipolar lidelse. Medisinene virker ikke like godt hos alle pasienter og har begrenset effekt på de primære symptomene hos rundt 20 prosent av de som behandles»
Det angies ingen referanse. Ifølge Leucht et al. 2017 er effekten for 23% -14% placebo = 9% av pasientene for god akutt god symptom respons dvs. 91% har ikke tilstrekkelig effekt av medisiner når det gjelder god akutt symptomlindring. Antipsykotika brukes ikke bare for FEP men akutt som derfor må legges til grunn.
NORMENT informerer under «Forløp og behandlingsutfall» slik:
Det angies ingen referanse. Opplevelse skal antageligvis legitimere at placebo telles med i effekten. «Full tilbakegang av symptomene» er sikker feil. Antageligvis er minimal symptomlette (20%) lagt til grunn. Nevroleptika brukes akutt ikke bare FEP. 94% av pasientene opplever bivirkninger og derfor slutter mellom 2/3 del opp til 93% av pasientene. Men behandlere ser frafall som problem: «Det er et problem at pasienter som trenger et legemiddel slutter å ta dette. På grunn av sykdommen er mange ofte mistenksomme og skeptiske til behandlingen.» Derfor synes behandlere at samtykkekompetanse mangler og det kan gjøre tvang «nødvendig».
Professor Ingrid Melle informerer om den historiske utvikling i lysarkforedrag 2019 «Sinnssyk forskning: Arv og miljø» slik:
Andel utskrevet som bedret: 1895-1925: 20%, 1930-1935: 35%, 1955- 1985: 49%, >1986: 31% (se tabell her)
Det er merkelig at 1935 til 1955 er utelatt. Det angis ingen referanse. Når det gjelder recovery så var ifølge Jaaskelinen et al. 2013 utviklingen: «17.7% in studies between 1941 and 1955, 16.9% in 1956–1975, 9.9% in 1976–1995, and 6.0% in studies after 1996» dvs. innføringen av antipsykotika korrelerer med en nedgang fra 17,7 til 16,9 % . Registerstudier i USA, Odegard, O 1964 og MCWALTER et al. 1961 viser ingen forbedring når det gjelder utskrivningsrater etter innføringen av antipsykotika.
Realitetsorienteringen med rettelse og korrektur av informasjonen som gis kan bidra til økt anseelse og aksept av psykiatrien. Et stort flertall blant pasientene og folk som er vant til etterrettelig informasjon vet at NORMENT feilinformerer. FN rapporteuren for rett til helse har tatt til ordet for en radikal forbedring gjennom slutt av eksessiv medisinering og nedbygging av maktforskjellen mellom behandlere og pasienter. Retting av feilinformasjon kan øke forståelsen for FNs rapporteuren sine krav.
Man kan ikke si at det er gått bedre for mennesker med psykiske lidelser etter at medisinene kom. Jeg mener at det aldri er uforsvarlig å ikke gi medikamenter, selv i situasjoner hvor det ut fra en faglig vurdering kan være rimelig å anbefale bruk av medikamenter. I dette bildet er det på tide at det kommer slike tilbud, sånn at brukerne har valgmuligheter, sier Magnus Hald
Heidenheim Klinik für Psychiatrie Psychotherapie und Psychosomatik har sluttet med tvangsmedisinering og praktiserer følgende: «Pasienter som nekter medisinering for sin mentale sykdom under opphold i vår klinikk forblir ikke "ubehandlet", men har tilgang til hele terapeutisk program inkludert peer-to-peer-rådgivning. Denne kan også gjennomføres sammen med de pårørende.» I Norge blir 9% av pasientene tvangsmedisinert i Heidenheim 0,03% som viser at tvangsmedisinering er unødvendig (1).
Hva viser kontrollerte studier og annen forskning?:
Leucht 2017: Symptomreduksjon «god» effekt for 9% av pasientene for akutt psykose
Bivirkninger for 94% av pasientene
Opp til 93% av pasientene slutter
Behandlere: Nødvendig at piller tas, pasienter er vanskelig og mangler innsikt
Det finnes ingen evidens for langtidsmedisinering utover 3 år, dvs. psykiatrien har i 60 år drevet et uetisk, eksperimentell sjansespill
Erfaringsdata, observasjonsstudier og registerstudier viser at recovery blir svekket på lang sikt
Noen av følgene av undersøkelsene er:
FNs spesialrapportør på rett på helse Dr. Dainius Pūras, etterlyser radikale endringer i behandlingen i psykisk helsefeltet (se MadinNorway.org). Dagens praksis, med biomedisinsk tenking og overdreven bruk av psykofarmaka, er mislykket
Overlege Dr. Martin Zinkler i Heidenheim Klinik für Psychiatrie Psychotherapie und Psychosomatik har sluttet med tvangsmedisinering og alle som ønsker det får medisinfri behandling
mer enn 90% av fagfolk som driver medikamentfri behandling i Helse Bergen positiv innstilt (Medikamentfrie behandlingsforløp for personer med psykoselidelser Helse Bergen 2019)
Det er blitt hevdet at psykiatriens tror «at jorden er flat» og at det fører til en folkehelsekatastrofe. Korrekt informasjon gjør pasientenes samtykke gyldig og kan fremme forståelsen av «Open dialogue», Heidenheim sykehus og overlege Magnus Hald som er del av den ordinære helsetjeneste og kan vise vei. Forskning av medisinfri behandling aktualiseres og kan styrkes. Dermed blir det enklere å respektere prinsippet «do no harm» angående ulovlig menneskerettskrenkende tvangsmedisinering. Radikale helsefremmende forandringer blir mer akseptert. Dermed legges historieforfalskning, realitetsfornektelse, motstand mot nødvendige forandringer, kunnskapsresistens bort og et nytt paradigme gjøres mulig som fremmer helse.
Rindal, 16.3.20