[Varsling]   [Ytringsfrihet]   [Tilrettevisning]   [Hva brukes økt makt til i HiST?]  [Lærere fikk fri igjen fra å rette eksamen i julehøytiden]  [Øya helsehus]   [ADM2003]   [AMU]  [Kvalitetsutvalg]  [Sammenslåing HiST/NTNU]  [Innsynssak]  [Regnskap underkjent]  [Rettighetsbelagt materiale]  [Randsoneorganisasjoner]   [Homepage privat]  

 

Arbeidsmiljøet og ledelse

 

Ledelsen er ansvarlig og skal sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten.  Aml § 3.1 (1): For å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt, skal arbeidsgiver sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

Arbeidsmiljøunmdersøkelser viser at bare halvparten av statsansatte er fornøyd med nærmeste leder. Statlige ledere holder ikke mål. En av to slakter sjefen. Allikelvel er ”i praksis imidlertid den øredøvende taushet å være kanskje det mest karakteristiske når det gjelder arbeidstakeres uttalelser" (Henning Jakhelln: "Ytringsfrihet i arbeidsforhold") på tross av det grunnlovsfestete menneskerett ytringsfrihet. Mange ledere synes ikke å tåle kritikk og er derfor omgitt av løgner. (Arne Selbekk)

Sykefraværet kan ha sammenheng med arbeidsmiljøet. Sjefer som svikter sine ansatte må ta skylden for høyt sykefravær i egne rekker. Ansatte som har tillit til ledelsen og vurderer kvaliteten på ledelsen som god, er mindre sykmeldte, sier Randi Wagø Aas, forskningssjef ved IRIS ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

Hvordan skal det noen gang bli bedre, hvis ikke ansatte begynner å si ifra hva de er misfornøyd med? Hvordan skal den grunnlovsfestete medbestemmelsen (§ 110) da utfolde seg?

Riksrevisjonen kritiserte NAV, psykiatrien, barnevernet, Jernbaneverket, Veivesenet, Oljefondet, sykehusene, Norsk Tipping, Innovasjon NorgeSkatteetaten, Landbruksdepartementet. NAV som forvalter en tredjedel av statens utgifter fikk knusende kritikk: Regnskapet ble ikke godkjent. Er de ansatte ikke i stand til å følge regler og god forvaltning eller tørr de ansatte i disse etatene ikke si ifra? NAV reagerer med å kneble de ansatte med "at i samtaler med Riksrevisjonen må diskusjon om egen arbeidssituasjon eller overordnede sine beslutninger «ikke forekomme»".

Hvordan kunne Adeco drive sykehjem f. eks. Ammerudlunden sykehjem med brudd i arbeidsmiljøloven i 9 år? Hvorfor er liknende brudd i det offentlige mulig og uten konsekvenser?

Ledelsen i disse statlige foretakene er illojal mot organisasjoene og skattebetalerne, beskyttet av en øredøvende taushet blant egne ansatte. Truer dette velferdsstatens grunnlag: Velgernes vilje å støtte nåværende skattenivå?

Er janteloven ("Du skal ikke tro at du er noe") og en øredøvende taushet i norsk arbeidsliv en hellig ku?

 

Arbeidsmiljø og ledelse i Norge:

Arbeidsmiljø og ledelse i HiST:



[Varsling]   [Ytringsfrihet]   [Hva brukes økt makt til i HiST?]  [Lærere fikk fri igjen fra å rette eksamen i julehøytiden]  [Øya helsehus]   [ADM2003]  [Kvalitetsutvalg]  [Sammenslåing HiST/NTNU] [Innsynssak]  [Regnskap underkjent]  [Rettighetsbelagt materiale]  [Randsoneorganisasjoner]   [Homepage privat]