The United Nations Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras has called for «World needs “revolution” in mental health care». “There is now unequivocal evidence of the failures of a system that relies too heavily on the biomedical model of mental health services, including the front-line and excessive use of psychotropic medicines, and yet these models persist”

Erik Johnsen er Overlege, PhD og Professor II

Psykiater og assisterende avdelingssjef ved Avdeling spesialisert psykosebehandling, Haukeland universitetssykehus, og professor II ved Universitetet i Bergen. Han leder Bergen Psychosis Research Group og er en av kjerneforskerne i Senter for fremragende forskning NORMENT. Forskningsområdene omfatter uavhengige legemiddelstudier og identifikasjon av basale mekanismer for psykoselidelser, virkninger og bivirkninger av medikamenter med mål om mer persontilpasset behandling.

Sivilombudsmannens har 21.1.2019 (2017/3156) uttalt at tvangsmedisinering er ulovlig pga. at nytteverdien tilfredsstilte ikke lovkrav. Helsedirektoratet saboterte Sivilombudsmannen, feilinformerte Fylkesmenn, godkjente ulovlig tvangsmedisinering 2019 på basis av faglig lavmål der Erik Johnsen deltok i påvente av pågående revidering av retningslinjene. Arbeidetsgruppen som skal finne denne framtidig evidens ble påbegynt først 2021.

FHIs direktør (05.11.2018) (2) og en ny FHI rapport (April 2019) henviser til at kunnskapsgrunnlaget for effekten av antipsykotika er «usikkert» fra et vitenskapelig synsvinkel pga. mangel på antipsykotikanaive studier. Zhu et al. 2017 og Bozzatello et al. 2019 er uten kontrollgruppe der forskjellige antipsykotika sammenliknes. Dermed kan ingen NNT-effekt beregnes. FHI ekskluderer "studier som mangler gruppe uten bruk av antipsykotika". Det resultater fra frivillig behandling som kan ikke overføres til tvangsmedisinering der nocebo effekt er aktuell. Det er sjokkerende at psykiaterne som Erik Johnsen synker faglig så lavt og legitimerer myter som mangler en sikker kunnskaps- og evidensbase. Professorene Ingrid Melle, Jan Olav Johannessen, Erik Johnsen misbruker akademisk autoritet for å legitimere faglig lavmål for å legitimere tvangsmedisinering. Henvisningene er uetterrettelig , manipulerende og lever ikke i det hele tatt opp til et «strengt faglig forsvarlighetskriterium» (Ot. Prp. Nr. 11 (1998-1999), i et spenningsforhold til torturforbudet som er «jus cogens», dvs. ufravikelig i internasjonal rett.

Erik Johnsen var med i arbeidsgruppen samvalgsverktoy og nektet et kvalitetsløft: Fjern feilinformasjon basert på myter for å gjøre samvalgsverktøy nyttig og samtykke gyldig.

Erik Johnsen har også hold foredrag og vært veileder for studier om medisinfri behandling.Medikamentfri behandlingstilbud i Helse Bergen er beskrevet her med forskningsrapportene nederst.

Selv om sluttrapporten om «Medikamentfrie behandlingsforløp» viser positive resultater og stor oppslutning blant pasienter og personale synes Erik Johnsen å framstille standard behandling (TAU) for positiv og tilbakeholdende ovenfor medisinfri behandling.

I rettssaken om mennekerettsbrudd i psykiatrien kunne Johnsen ikke begrunnet tvangsmedisinering.

Disse feilinformasjonene gjør:

Johnsen oppfordres å støtte en overgang fra trosbasert overmedisinering til forskningsbasert helsefremmende behandling:


Dialogical_practice_is_effektive.png


Open_dialogue_why_effective.png


Open-Svedberg.gif


medisinfri-medisinering.gif


medisinfri-nasjonal.gif


kritikk_antipsykotika.gif