Hvor lenge skal den velmenende formynderstat fortsette å legitimere tortur i psykiatrien?

Committee invites the State party to reconsider amending its current definition of torture in domestic legislation, in order to align it fully with the definition contained in article 1 of the Convention. ... (and draws attention to) serious discrepancies between the Convention’s definition and that incorporated into domestic law create actual or potential loopholes for impunity. Committee against Torture CAT/C/NOR/CO/8

"States should impose an absolute ban on all forced and non-consensual medical interventions against persons with disabilities...” Special Rapporteur on Torture Juan E Méndez 4. Mars 2013

Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on CRPD and the UN Special Rapporteur on the Right to Health dated 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017)



Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) svikter sine oppgaver angående forbygging av tortur

NIMs oppgave er å styrke menneskerettighetene i Norge.

FN anbefaler alle stater å ha en nasjonal institusjon for menneskerettigheter som fremmer og beskytter menneskerettighetene nasjonalt. I Norge har Stortinget gitt denne oppgaven til Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). NIM er et uavhengig, offentlig organ som organisatorisk er underlagt Stortinget.

I tillegg til å avgi uttalelser, blant annet i forbindelse med høringer, redegjør vi for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Norge og kommer med anbefalinger om forbedringer i vår årsmelding til Stortinget. Vi skal bidra til å styrke gjennomføringen av menneskerettighetene i Norge. Det gjør vi særlig ved å:

Likestillings- og diskrimineringsombodet (LDO) uttalte med klart språk «Norge bryter menneskerettigheter (2013)», «Stopp diskriminering Høie (2014)» og «Rydd opp nå Høie (2015)». NIM har langt igjen til dette nivå. «Formålet med (psykisk helsevern-)loven her er å sikre ... samsvar med menneskerettighetene ... Det er et formål med reglene å forebygge og begrense bruk av tvang.» Psykiatrien har i 2 årtier vist uvilje å redusere tvang som er på Europatoppen og saboterer menneskerettighetene.

Stortingsmelding St.meld. nr. 21 (1999-2000) Menneskeverd i sentrum er en handlingsplan om menneskerettigheter som tar utgangspunkt i «Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 3 slår fast at ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Forbudet i artikkel 3 har stor betydning i en menneskerettslig vurdering av forholdene for pasienter under tvungent psykisk helsevern.» «Regjeringen er bekymret over den forholdsvis omfattende bruken av tvang i norsk psykiatri. Reduksjon i bruken av tvang i psykiatrien er derfor et viktig mål for Regjeringen ... Regjeringen vil etablere dialog med det faglige miljøet, tjenestene, fylkeskommunene og brukerne, for å skape felles forståelse for innholdet av tvangsreglene i psykiatrien med sikte på å redusere bruken av tvang.»

Imidlertid har to årtiers dialog vært en fiasko. 2 strategier for reduksjon av tvang feilet. Tvangen gikk opp. Psykiatriens høringsinnspill viser at menneskerettigheter, lovpålagt reduksjon av tvang og mangel på evidens at tvang hjelper ignoreres. Npfs strategi for reduksjon av tvang legitimerer fortsettelsen av tvang med sensur av vellykkete prosjekter av reduksjon.

NIM har i 2016 og 2017 tatt opp menneskerettigheter i helse- og omsorgssektoren, men uten torturperspektivet. Ellers er menneskerettighetsbrudd i psykiatrien ikke med i 2015 og 2016 på tross av å ble gjort oppmerksom på problemene 27.08,2015, 03.12.2015, 16.10.2016, 02.11.2017, 22.09.2018 og 30.11.2019. NIM har forsømt sin oppgave å følge opp handlingsplan om menneskerettigheter fra 1999 med vekt på reduksjon av tvang..Først 2020 i årbok 2019 skrives: «NIM mener at det må foretas grundige vurderinger av kunnskapen om og effekten av slike tvangstiltak i lys av kravene etter EMK artikkel 3».

Først 2020 ble menneskerettigheter i psykiatrien tatt opp i kontekst av et høringsinnspill til tvangsbegrensningsloven. Beslutningsstøtte framfor tvang foreslås men plikten å forebygge tortur og umenneskelig behandling er fraværende.

Det refereres til «Behov for et løft av NIMs engasjement for psykisk helse» og NIMs svar 17.3.22 som fokuserer på bedre forvaltning av tvang i psykisk helsevern. Brevet ble besvart med: «NIM fortsetter å svikte menneskerettighet torturfrihet til folk med psykososiale funksjonsnedsettelser.»

EMK fra 1950 artikkel 5e legitimerer at sinnslidende tvangsinnlegges. FNs konvensjon for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fra 2006 gjør slutt på denne diskriminering. Ifølge lex spesialis og lex posteriori har CRPD forrang.

Det er underlig og et juridisk lavmål at tvangslovutvalget støtter seg på EMD rettspraksis og har fortjent stryk. Det er kritikkverdig at NIM svikter sitt oppdrag og ikke retter opp denne tabbe.

EMK sikrer minimum rettigheter men EMK artikkel 53 sikrer eksisterende menneskerettigheter og det er et misbruk å redusere CRPD rettigheter.

NIM har før f. eks. i årsmeldingene ikke opplyst om bl. a. følgende innspill av internasjonale aktører, der tvangsbehandling ble bannlyst av FNs torturtilsyn, bør forbys og opphøre umiddelbart :

Både FN rapporteur for rett til helse, WHO, ØSK og WPA er primært opptatt av pasienters helse.

FN sin rapporteur for rett til helse bannlyser tvang og eksessiv medisinering og det kom også følgende uttalelser angående tvang og medisinering:

Psykiatriens kunnskapsresistene maktelite har lurt seg selv med historieforfalskning, realitetsfornektelse og motstand mot nødvendige forbedringer til å forsvare medisinering av nesten alle og ulovlig tvangsmedisinering. Det finnes ingen evidens for langtidsmedisinering og erfaringsdata viser at tilfriskning på lang sikt svekkes. Npfs råd for nedtrapping legitimerer overmedisinering og en folkehelsekatastrofe. Psykiatriens høringsuttalelser setter seg over menneskerettigheter, lovens krav om redukjon av tvang basert på vrangforestillingen at tvangsmedisinering er nødvendig.

Norge har ratifisert FNs konvensjonen for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) 2013 som 130. stat. 97 stater har ratifisert individuell klageordning men ikke Norge. Dermed er klager til FN mot eksessiv, uberettiget tvang på europatoppen avskjæret. NIM har sviktet sin oppgave og ikke tatt opp menneskerettigheter i psykiatrien før 2020. 59 stater støtter en resolusjon av FN menneskerettskomiteen om et CRPD paradigmeskifte men Norge er ikke blant disse. 129 land har ratifisert CRPD før Norge, 94 land har i 2020 individuell klagerett som Norge mangler. Fram for å finne de mange land som har klart det mye bedre enn Norge og lære hvordan det ble oppnådd stirrer NIM seg blind med å se på at andre land er ikke helt i mål ennå. NIM har et fariseerperspektiv: Ser splinten i øyet hos andre land men ikke bjelken i eget land. Det skjuler at Norge er en sinke på tvangstoppen i Europa og kunne lært mye av alle andre i Europa og verden. Feil perspektiv tildekker mange alvorlige brudd på statens forpliktelse å forebygge tortur.Får folk med psykososial funksjonsnedsettelse nå støtte av NIM i henhold til FN konvensjonene mot diskriminering?

Ulovlig tvangsmedisinerig i psykiatrien er i et spenningeforhold til tortur allerede i henhold til nasjonal lovgivning. Det forsterkes av at tortur er ikke inkoperert i henhold til torturkonvensjonen bl. a. muligheter for staffefrihet. Torturforbudet er absolutt og ufravikelig i internasjonale menneskerettigheter dvs. Jus cogens som er betegnelsen på et grunnleggende prinsipp som anses å utgjøre en tvingende norm innen folkeretten som det er anerkjent av verdenssamfunnet at ikke kan fravikes eller brytes (derogasjon). Tina Minkotitz har for klart i CRPD komiteen og skrevet i MadinAmerica "Forced Psychiatry is Torture" April 30, 2015..

NIM har i årsmeldingene før 2019 nesten ikke tatt opp menneskerettighetsbrudd i psykiatrien. Etter å ha blitt oppfordret (bl. a. 3.12.2015 og 16.10.16) er det derfor positivt at høringssvaret til NOU2019:14 tar opp psykiatriske pasientenes menneskerettigheter. CRPD Artikkel 15 Frihet fra tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff blir feilsitert “retten til å ikke bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling i artikkel 15” dvs. Frihet fra tortur underslått. Det blir opplyst: “SP artikkel 7 forbyr for øvrig også «grusom» behandling eller straff.” mens SP artikkel 7 lyder “Ingen må utsettes for tortur eller for grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff”.

Høringssvaret til NOU2019:14 er også beskrevet i Menneskerettighetene i Norge 2019. NIMs årsmelding. Men hensynet til pasienters helse, pasientperspektiv på tortur, trauma, overmedisierng og å imøtekomme FN menneskerettighetene med plikt å forebygge tortur er fraværende.

21. mars 2022 skrev NIM om Inkorporering av CRPD i norsk rett Særlig om CRPD artikkel 12 og 14. Konklusjonen er: «Etter NIMs vurdering foreligger det dermed neppe direkte motstrid mellom CRPD og norsk rett når det gjelder reglene om begrensninger i rettslig handleevne i artikkel 12 og tvungen helsehjelp i artikkel 14. Artikkel 12 krever at det innføres beslutningsstøtte.» Det er i strid med CRPD sine CRPD/C/NOR/CO/1 «Concluding observations» 7.5.2019.

Sammenfatning: NIM skriver på sin webside: «Norge er blant statene i verden som i størst grad respekterer og sikrer menneskerettighetene.» FN sine tilbakemeldinger blir ansett som «ikke rettslig bindende» «Det vil uthule både menneskerettsvernet og demokratiet om alt man mener er god politikk, presenteres som menneskerettslig forpliktende.» «Anbefalinger fra internasjonale organer» har «stor rettskildemessig vekt». «Likevel kan vi ikke si at staten er rettslig forpliktet til å gjøre noe, når vi etter beste juridiske metode ikke har kilder som underbygger det.» Ofte blir anbefalingene til internasjonale organer ikke sitert i NIMs rapporter men stuet bort i referanser uten at ordlyden er synlig for leseren. Når tilbakemeldingen fra FN etterhvert blir f. eks. «Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately» blir det underslått helt.

Mange brev til NIM forble ubesvart, innholdet ignorert og uten virkning:

Referanser:

  1. Special Rapporteur on Torture Juan E Méndez 22. møte i "Human Rights Council" 4. mars 2013: "States should impose an absolute ban on all forced and non-consensual medical interventions against persons with disabilities": http://psychrights.org/Countries/UN/130304SpecialTortureRapporteurStatement.pdf

  2. Høringssvaret (NOU 2019:14): Sivilombudsmannen tar opp de menneskerettslige krav med utgangspunkt: “Plikt(en) til å forebygge tortur og annen umenneskelig eller nedverdigende behandling”.

  3. 30.1.17: UN Working Group on Arbitrary Detention, Special Rapporteur on Rights of Persons with Disabilities, Special Rapporteur on Health issue Urgent Appeal to Norway to stop forced treatment/hospitalization (ref. UA Norway 1/201): https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=22955

  4. Responding to Crises - Alternatives to Hospital: Martin Zinkler, Kliniken Landkreis Heidenheim gGmbH, Trieste 23rd Sept 2019: http://www.triestementalhealth.org/wp-content/uploads/2019/10/Zinkler.pdf shows that it is possible to avoid forced drugging without increasing isolation, seclusion and restraint.

  5. Sensasjon: Overlege har sluttet med tvangsmedisinering, krever slutt med all tvang i psykiatrien og alle som ønsker det får medisinfri http://wkeim.bplaced.net/files/tvang-overlege-krever-slutt.html

  6. Urgent Appeal to Norway to discontinue forced treatment and hospitalization immediately by the UN Working Group on Arbitrary Detention, the UN Special Rapporteur on the Rights of Persons with Disabilities and the UN Special Rapporteur on the Right to Health. 30. January 2017 (ref. UA Norway 1/2017 https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=22955

  7. Economic and Social Council E/C.12/NOR/CO/5 13 December 2013 Concluding observations on the fifth periodic report of Norway

  8. World Health Organization 10. juni 2021. WHO guidance seeks to put an end to human rights violations in mental health care https://www.who.int/news/item/10-06-2021-new-who-guidance-seeks-to-put-an-end-to-human-rights-violations-in-mental-health-care

  9. World Psychiatric Association (WPA) 2020. Supporting and implementing alternatives to coercion in mental health care https://www.wpanet.org/alternatives-to-coercion